Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönikör "Zocke": Därför är det ingen slump att VSK och Villa spelar SM-final

/
  • Tobias

Jag är inte den som tror på slumpen.
Den kan slå till ibland, men i slutändan styrs ödet av de förutsättningar man ger sig själv.
Med det synsättet var oddsen faktiskt lägst att vi skulle få se just Västerås SK och Villa Lidköping i final.
Det är nämligen de två föreningar som skaffat sig bäst förutsättningar att lyckas.

Annons

QUIZ: Hur mycket kan du om SM-finalen?

En god vän till mig brukar säga: Ett lag spelar aldrig bättre än vad man gör i styrelserummet. Och ju mer man tänker på det, desto mer inser man att det stämmer. VSK och Villa slåss om den ädlaste av medaljer inom svensk bandy för att organisationen bakom har gjort ett enastående jobb. Det är de två föreningar som har störst organisation och omsätter mest – och det är ingen slump.

Jag har ju haft förmånen att jobba med och ta del av klubbarnas arbete inom Föreningen Svensk Elitbandy. Båda VSK och Villa är frikostiga att dela med sig av sina erfarenheter för att hjälpa oss andra och föra bandyn som sport framåt. De får mycket gehör för just sina idéer, visst, men just nu är de ju loken inom vår idrottsgren.

LÄS ÄVEN: Här är bästa citaten från presskonferensen på Tele2 Arena

Att dessa två lag står där man gör i dag är ingen självklarhet. Villa har vuxit till vad man är i dag för att styrelsen och Jonas "Sparris" Johansson utvecklat ett arrangemang kring matcherna och en produkt som enligt mig är bäst i Sverige. Det slog knappast ner som en blixt från klar himmel, utan man har vågat förändra och har jobbat hårt för det.

Detsamma gäller VSK som förvisso alltid varit en stormakt sportsligt, men där Micke Campese inte direkt kom till ett dukat bord vid VM-fiaskot 2009 med miljonförluster i bagaget. De grönvita lade då fokus på organisation, marknad och samhällsansvar där förmodligen ingen klubb slår dem på fingrarna. De rensade upp, skapade ett lag bakom laget och gav sig själva chansen att lyckas på isen igen.

LÄS ÄVEN: Head to head inför SM-finalen: Muhrén vs Bergwall

Det är så lätt att stirra sig blind på varför vissa föreningar har si och så bra spelare och förutsättningar att man ibland glömmer varför det är så. Framgång börjar med en bra organisation och ett tydligt mål för verksamheten. Det sportsliga kommer efter det.

Med tesen att de som ger sig själva bäst möjligheter att lyckas stämmer tror jag att vi kommer få se dessa två lag slåss om att vara nummer ett de närmsta åren. Ibland slår slumpen in och någon annan får vara med och leka, men just nu är det klassens två bästa elever som får åka in och visa upp examensarbetet på Tele2.

Mer läsning