Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungälv nekas elitlicens – då sågar Hjertstrand styrelsen: "Det är okunnighet"

IFK Kungälv nekas elitlicens för nästa säsong.
Nu sågar klubbens ordförande styrelsearbetet.
– Man kan inte driva en elitserieklubb om man inte har en riktig ekonom, säger Tony Hjertstrand.

Annons

På fredagen blev det klart att IFK Kungälv inte får elitlicens för nästa säsong. Svenska bandyförbundet bekräftade Bandypuls avslöjande vid elvatiden på förmiddagen.

Kungälvs ordförande Tony Hjertstrand accepterar ekonominämndens beslut rakt av och menar att klubben inte skickat in "alla papper" i tid. För det lastar han hela styrelsen och specifikt Magnus Carlsson som är ansvarig för ekonomin i klubben.

– Vi har inte skött tider som vi ska göra. Han som sköter vår ekonomi är jätteduktig på ekonomi, men han förstår inte frågorna riktigt.

Lastar du honom för det här?

– Det är okunnighet i hela styrelsen skulle jag säga. Han har gjort sitt jobb, men det är inte alltid lätt att svara på frågor när man inte vet vad de betyder. Man kan inte bedriva en elitserieförening om man inte har en riktig ekonom.

Vilket ansvar har du som ordförande?

– Jag är ordförande, då är det jag som får ta på mig det här. Men vi har ett problem i att inte kunna svara på det ekonominämnden söker, där saknar vi någon som kan svara på de bitarna.

LÄS ÄVEN: Lönerna släpar – Kungälv riskerar spelarflykt

Han fortsätter:

– Men det här är ideellt, vi (i styrelsen) får inte en krona för det här. I elitserien behöver man kanske ha bättre koll med en ekonom eller jurist som professionellt jobbar med det här dagligen. Problemen har funnits i många år, men man skjuter det framför sig.

Upplever du att hela styrelsearbetet fallerat?

– Jag tycker det.

När Magnus Carlsson ges chansen att bemöta Tony Hjertstrands kritik svarar han i ett sms:

"Styrelsen har tagit beslut att endast hänvisa till pressreleasen på IFK Kungälvs hemsida. Allt annat är Tonys personliga åsikter."

Nu kommer Kungälv att överklaga beslutet om nekad elitlicens. Det ska göras inom två veckor. Till sin hjälp tänker klubben ta en advokat som kan bemöta ekonominämndens frågor som Tony Hjertstrand menar att klubben inte kan svara på.

Men det här handlar väl egentligen om att ni inte har pengar och inte pappersarbete?

– Det är inte problemet egentligen. Vi har dialog med två av våra sponsorer som är i USA. De kommer inte hem förrän i mitten på den här månaden, men de är villiga att pumpa in pengar, säger Tony Hjertstrand.

LÄS ÄVEN: Hjertstrand: "Vi har lite taskig likviditet"

– Ekonominämnden kan inte gå på att jag ringer och säger "det är inga problem". De vill se det på papper och pränt och det ska de få göra i vår överklagan.

Korten på bordet, hur mycket pengar behöver ni ha in för att lösa spelarlöner och allt annat?

– Det är 700 000 som ska in på kontot inom de här två veckorna. Då har vi eget positivt kapital.

Kommer det att ske?

– Jajamen.

LÄS ÄVEN: Hjertstrand i oktober om Kungälvs ekonomiska läge

Du har tidigare, vid ett par tillfällen, svarat lika övertygande om att ni skulle klara elitlicensen.

– Detta är säkert. Som jag sa innan: Om de (ekonominämnden) ställer en fråga och vi inte svarar på den tiden, då är det klart att de tröttnar på oss. Därför kommer vi nu driva igenom det här med en advokat. Han ska få alla underlag han behöver för att svara på de här frågorna som vi själva inte klarar av.

Tror du att er överklagan går igenom?

– Ja, annars skulle jag bli oerhört besviken. Vi bad om en tidsfrist fram till tolv i dag, men nu känner jag att vi har två veckor på oss att göra om saken och göra det rätt.

Vad säger spelartruppen om det här?

– Det är klart att de varit oroliga hela tiden när de inte fått lön. Vi har förklarat att alla löner kommer betalas ut innan sommarens utgång. Vi kunde ha gjort som Sirius, men det ville vi inte. Dagen efter de fick elitlicens drog de in alla löner.

LÄS MER: Sirius drar in löner efter att ha säkrat elitlicensen

Flykten från Kungälv har redan börjat. Bland annat har Fredrik Johansson , Eric Schön och Marcus Hillukkala lämnat, precis som tränaren Ari Holopainen . Men inte heller kring truppen är Tony Hjertstrand orolig.

– Vi hade 22 man i truppen förra året, så det är ingen fara. Men det är tråkigt att förlora killarna, absolut, säger han.

– Att det här inte är så populärt, det förstår jag också, men vi har inte stuckit under stol med det i alla fall. Vi har suttit med spelarna sedan januari och talat om de här bitarna för dem.

Mer läsning