Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnade LBK – nu ska Ljus spela final i en roll han gillar: "Åker runt och är grisig och käftar med folk"

/
  • Filip Ljus i Ljusdalströjan – en klubb han lämnade under uppmärksammade former i höstas. Nu ska han spela P20-final med Edsbyn.

Filip Ljus var tänkt som nästa stora stjärna i Ljusdal.
Men under uppmärksammade former lämnade han LBK i höstas – nu ska han spela SM-final med Edsbyn.
– Jag blev lite rubbad självförtroendemässigt, men sen har jag kommit tillbaka mer och mer, säger Filip Ljus, som nu har en roll han gillar.

Annons

Filip Ljus – nästa stora bandyspelare från Ljusdal. Det var så det var tänkt.

Men under uppmärksammade former lämnade han LBK efter tre matcher i den norra allsvenskan. Besviken över sin roll som anfallare, och besviken över träningsförutsättningarna i Ljusdal.

– Det var tungt, så var det. Jag blev lite rubbad självförtroendemässigt. Sedan lade ju Andreas (Filips storebror) av också, sådant där känns ju, säger Filip Ljus.

Har du någon kontakt med LBK i dag?

– Nej, vi har inte pratat någonting. Jag har haft fokus på att komma tillbaka, och självförtroendet har kommit tillbaka mer och mer.

LÄS MER: Även storebror Ljus lämnar LBK

Filip Ljus bytte både klubb – från Ljusdal till Edsbyn – och skola. Nu bor han i Edsbyn och går på bandygymnasiet där. Bortsett från de tre första matcherna när han kom så har Filip Ljus startat som defensiv mittfältare, en roll han trivs i mycket bättre. Han har även spelat i Edsbyns P18-lag under säsongen.

– I P18 har jag väl varit mer drivande så. Här i 20 har jag en annan roll, mer defensiv där jag ska sätta i gång spelet mer. Jag ser mig själv som en deffmitt. Jag gillar det. Man får åka runt och vara lite grisig och käfta med folk, säger han.

LÄS MER: Klubbchefen: "Det här är inte kul"

Hur stora är skillnaderna på P18 och P20?

– Det är lite olika, det är ju inte alltid de bästa är med i P20. Men när alla a-lagsspelarna är med så är det stor skillnad. I P18 är det mera pojkaktigt, säger Filip Ljus.

På fredagen spelar Filip Ljus P20-final med sin nya klubb. Han har två säsonger kvar som junior efter denna säsong, har tagit ett ungdomsguld tidigare. Säsongen 13/14 vann ett kombinerat Ljusdal- och Edsbyn-lag P16-finalen i Örebro.

– Vi vann med 6–5 och jag gjorde fyra plus ett i den matchen, säger Filip Ljus, som dock inte har särskilt ljusa minnen av landslagsspel.

– I P15 spelade jag två träningslandskamper och i P17-VM åkte vi ju ut mot ryssarna i semi. Så det är inte mycket att skryta om, säger han.

Filip Ljus räknar ut att Edsbyn har 14 ungdomslagsspelare i P20-laget. Konkurrensen är också därefter.

– Vi har så många som är duktiga, det är riktigt hårt (om platserna) och det är riktigt roligt, säger Filip Ljus.

Edsbyn slutade fyra i juniorelitserien, tio poäng bakom seriesegraren Villa Lidköping. Men över två matcher i semifinalspelet visade Edsbyn styrka och slog ut Villa.

– Det kändes som att alla höjde sig. Sedan har vi haft Wikblad (Oscar) med hälften av matcherna kanske, han höjer oss allihop. Det är samma med Joel (Wilhelmsson) också som varit med nu på slutet. Det blir en jäkla skillnad när de är med, säger Filip Ljus.

LÄS MER: Wikblad om succésäsongen

Hur spelar ni?

– Vi är bra defensivt och har väl kontrat sönder de vi mött. Sen har vi bra lyftspel från båda våra halvor också.

Träningar måndag, tisdag, onsdag och ett lätt pass på torsdagsförmiddagen. Så har Edsbyns finalvecka sett ut. På torsdagskvällen får man tillträde till Tele 2 Arena, där det sista passet genomförs innan fredagens SM-final mot Vetlanda.

– Det ska bli riktigt, riktigt skoj. Man går runt och myser lite nu faktiskt, säger Filip Ljus.

LÄS MER: Bröderna som vill köra över varandra

Mer läsning