Måndag 24 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslagsdebutanten Folkesson: "Kan inte hålla VSK:arna utanför längre"

Västerås SK:s högerhalv Simon Folkesson ska göra debut i a-landslaget. Sammanlagt sex VSK-spelare är kallade till blågult. Han hade kunnat tänka sig fler. – Det har blivit lite för mycket snack om att VSK är bredd, säger Folkesson.

Annons

De senaste åren har VSK haft få spelare med i a-landslaget. Målvaktsnestorn Andreas Bergwall är det givna undantaget. Simon Jansson var med i årets VM och ytterligare några VSK-are har testats.

Första landslagstruppen för i år, som ska spela landskamper mot Finland 9 och 10 september, är nu kallad. Då är hela sex spelare från Västerås SK med. Det var länge sedan så många VSK-spelare kallades.

– De som är med och har varit med i landslaget är riktigt bra spelare men jag tror att man någonstans inte kan hålla oss utanför längre, säger Simon Folkesson.

– Vi har vunnit nästan allt vi ställt upp i de två senaste säsongerna och vi gillar att möta ryska lag. Vi passar bra mot dem.

Simon Folkesson.

LÄS MER: Här är Svenne Olssons sommartrupp

Andreas Bergwall, Patrik Sjöström, Simon Folkesson, Mikael Olsson, Simon Jansson och Ted Bergström är spelarna som är kallade till truppen.

Varför har det dröjt så länge innan ett större antal VSK:are kom med i landslaget samtidigt, tror du?

– De som spelar och har spelat i landslaget senaste åren är riktigt bra, spetsspelare. Och jag tror att det har blivit lite för mycket snack om att VSK är bredd först och främst, men jag skulle säga att vi mestadels har spetsspelare.

Folkesson är inte överraskad att så många spelare från VSK är kallade till blågult. Och han hade kunnat tänka sig att fler blivit det.

– Jag tänker på flera spelare i vårt lag. Ett exempel är Stefan Edberg. Han är bland de svåraste jag mött på träning när det gäller att ta sig förbi. Ett annat exempel är Tobias Holmberg, och det finns fler. Men framför allt tycker jag att det är jätteroligt att så många blev kallade den här gången, säger Folkesson, som gör sin a-landslagsdebut i september mot Finland.

– Skitkul. Det är något man velat sedan man var ung. Kul också att få träna med de absolut bästa spelarna i Sverige.

Varför tror du att du blev uttagen?

– Jag gjorde ett ganska bra slutspel (som renderade i SM-guld) och höjer mig ganska mycket i tuffa matcher när det gäller som mest. I övrigt tror jag att jag bidrar genom att vara stor, tung och stark.

Mer läsning