Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LBK i ett bättre läge

/

Bra utdelning på hörnorna.
Och ett ramstarkt försvar under ledning av liberon Johan Berglund.
Så tog Ljusdal andra raka segern i elitseriekvalet – 4–1 borta mot Sirius.
– Vi plockar fram attityd, hjärta och det här kriget i den absolut viktigaste stunden, säger tränaren Patrik Larsson.

Annons

Ljusdal hade en plan för hur man skulle möta Sirius på Studenternas.

Denna fick laget dock stryka. Över Studenternas föll nämligen regn och stundtals även snö.

– Det blev ju lite ändrade förhållanden, så vi fick korrigera i sista stund och ta en annan matchplan, säger tränaren Patrik Larsson.

Trots storsegern senast mot Falu BS fanns ändå vissa frågetecken gällande formen på elitseriens nästjumbo. Särskilt med bottennappet i kvalpremiären borta mot Gripen.

I den första halvleken ägnade sig de båda lagen primärt åt lyftspel. Ljusdal hade full koll i eget försvar – och tog ledningen med 1–0 efter tio minuter när Filip Skoglund tryckte in en hörnretur.

I början av andra halvlek gick det faktiskt att spela skaplig bandy efter isen. Det var något som såg ut att gynna hemmalaget, som kvitterade när Patrik Johansson satte returen på Mattias Hammarströms distansskott.

Men i stället för vidare Siriuskontroll så bröt Ljusdal tillbaka och gjorde två mål i tät följd – Daniel Skarps nätade på hörna för 2–1 i 55:e minuten, och 59 sekunder senare dundrade Kalle Mårtensson in 3–1 på ett skott från 25 meter.

– Vi spelar ett lite enklare och mer primitivt spel än dem tycker jag, och det blev ju vägvinnande. Vi fick hål på dem, och kunde spela på det, säger Patrik Larsson.

Att hörnskyttet fungerade väl för Ljusdal i den här matchen fastslog sedan Johan Berglund – matchens bästa spelare – när han avgjorde matchen. 4–1-målet , liberons första för säsongen, kom på en vänsterhörna i den 71:a minuten.

– "Bejja" (Johan Berglund) håller ihop det på ett otroligt lugnt och tryggt sätt. Han har den här variationen, att ibland kliva fram och bryta och ibland släppa bollen som den går ut och dör. Otroligt viktigt i det här spelet, säger Patrik Larsson.

När kände du att det var klart?

– Egentligen inte förrän de tre sista minuterna. Efter 4–1-målet pratade vi om att plocka fem minuter i stöten, och vi kan döda bort och stänga den här matchen.

Seger mot de allsvenska lagen är en sak – borta mot Sirius en annan. Inte hade ni väl räknat med att vinna här?

– Inte normalt kanske. Men samtidigt, trots att vi inleder (kvalet) med en förlust, har vi känt att vi kan vara med i alla matcher, även mot topplag i elitserien. Vi kan slå lag även på bortaplan, och i dag fick vi till det. Jag kan tycka att det är rättvist, vi är värda det här efter den här säsongen.

Ljusdal hamnar nu i ett annat, och bättre läge i kvalgrupp B. Laget är ny tvåa efter tre spelade matcher – Gripen, som slog Falu BS stort, leder med bättre målskillnad.

– Samtidigt ska vi vara jäkligt noga med att det här var omgång tre av sex. En av våra viktigaste uppgifter nu är att vara ödmjuka i det här och ladda för torsdagen, säger Patrik Larsson.

Mer läsning