Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lista: Så slutar den södra allsvenskan

/

Bandypuls Rikard Bäckman spår hur de allsvenska bandyserierna kommer att sluta säsongen 2015/2016.
Den södra allsvenskan är först ut.

Annons

1. Nässjö

Smålänningar som inte har varit snåla – för här spelas bandyn inomhus minsann. En faktor som ju talar för utveckling. Tittar man i laget är den lille men gamle superliraren Fredrik Rinaldo borta, precis som Oskar Henriksson som lämnat för Jönköping. Har i stället plockat in Anatoly Suzdalev från Vetlanda, och han lär få en stor roll tillsammans med rutinerade spelare som Patrik Styrbjörn (32 assist ifjol) och Patrik Thulin.

Hur laget funkar utan Rinaldo återstår att se – men nu när supersuveräna Gripen är borta kanske det är dags för Nässjö att dominera.

Seriesegrarämne!

2. Jönköping

Jönköping är starkt hemma på Råslätts IP. Inget lag som kanske spelar den mest estetiskt tilltalande bandyn – men man gör det tufft och man gör det disciplinerat. Att åka hit och ta poäng är inte bara. I hemvändaren Oskar Henriksson får man en spelare som kan utöka målskörden på fasta situationer. Har även USA:s bästa bandyspelare i Daren Richardson.

Jönköping är laget som tar marknadsandelar för varje säsong. Nu kan det räcka hela vägen till elitseriekval – det första historiska för klubben i så fall.

3: Tranås

Det som hindrat Tranås är de alltför ojämna prestationerna. Fick bland annat stryk med 1–11 mot Motala i säsongsinledningen i fjol – men slog sedan både Nässjö och Jönköping på hemmaplan.

Har ett koppel vassa ryska skridskoåkare – och när det här laget får till det och går på högvarv snackar vi ett absolut topplag.

Får Tranås en bra start på serien den här gången så kan allt hända...

4. Frillesås

Gick igenom division 1 västra utan att tappa en enda poäng förra säsongen. Fullständig lekstuga för det halländska bandylaget med andra ord.

Det är inte så konstigt med tanke på att laget har elitseriemeriterade Fredrik Brandin (Kungälv) och Calle Johansson (Gais) i laget. Till återkomsten i allsvenskan har man nu värvat Surtes bästa spelare från fjolåret, Olle Hultqvist. Därtill gör nu Eric Claesson comeback efter ett sabbatsår från bandyn.

Diskussionen om söder eller norr är bäst lär pågå i all evighet. Men nykomlingarna i den södra allsvenskan är starkare än de i norr – det kan man ta gift på.

"Frillarna" har kompetens till att överraska och vara med i toppracet.

5. Nitro Nora

Nykomlingen som är ett av bandyns stora pop-lag. Till skillnad från nykomlingarna i den norra serien finns det potential i "Dynamo Nora" att hamna på övre halvan direkt. Laget är delvis en avlastningsstation för relativt stora bandynamn – Tomas Knutson, före detta bland andra Vetlanda och VSK, alltjämnt den stora stjärnan. Har dammat av 37-årige försvarsspelare Marcus Sixtensson-Ottosson – som enligt ryktena bara ska spela bortamatcher.

Det finns fler namn också: målvakten Jakob Claesson, försvararen Johan Sandh, mittfältaren Sebastian Brandt. Nitro Nora har rutin så det räcker och blir över, och kommer lura likt gammelgäddan i vassen. Kunde Falu BS gå från ettan till elitseriekval på ett år så kan Nora det också...

6. Örebro

Hela knät rök i stort sett på stortalangen Robin Öhrlund vid en försäsongsträning nyligen – och han lär inte spela bandy på ett bra tag.

Ett stort avbräck för Örebro, som kommande säsong är ett nytt inslag i den södra serien.

I en ny miljö kan det vara lite svårt att värdera ett lags möjligheter. Men säkert är i alla fall att äldsta brodern Buskqvist, Lars, lär fortsätta göra poäng i sedvanlig ordning. Han har gjort över 500 mål i ÖSK – och får nu sällskap av yngre brodern Björn som återvänder från spel i Stabaek. Till det läggs en mycket stark värvning i återvändande Max Eriksson, mångsidig ÖSK-produkt som har stor elitserierutin. Han blir bärande om någon i det här laget.

7. Motala

Ett spännande ungt bygge – som i någon mening är lite svårvärderat. För att medelåldern inte ska bli för låg så gör superveteranen Patrik Spångberg, 44 år, sin femtioelfte comeback. Kamraterna från Motala kommer spela under ny ledning, tidigare Villaförsvararen Daniel Lehnbom som spelande (?) tränare med hjälp av Pontus Thörnblad som senast hade hand om Hammarbys P20.

Björn Einarsson har lämnat – men kvar finns mycket fräscht kunnande med Eric Ågren i spetsen.

Att tippa Motala som sjua är måhända blygsamt i överkant. En högre placering än så skulle inte vara någon skräll.

8. Lidköpings AIK

I det närmaste omöjliga att tippa.

LAIK är naturligtvis helt beroende av samarbetet med Villa. Vilka spelare får laget disponera?

En sak är dock tämligen säker. Lidköpings andralag sitter på några av seriens absoluta toppspelare i Robert Karlsson (om han nu blir kvar...?), tvåa i poängligan i fjol bakom överlägsne Gripenspelaren Tony Eklind, samt passningsgeniet Per Fahlén.

9. Boltic

Den gamla storklubben från förr har gått och blivit norrlaget Gustavsbergs motsvarighet i den södra allsvenska serien. Det vill säga att det kan se riktigt besvärligt ut, men man får ihop det och klarar sig kvar ändå på något sätt. Har svårt mot topplagen, men kan i övrigt bjuda på bra motstånd.

Det ryktas om en del spelartapp i Boltic. Mittfältaren Ted Wiklund, som har elitserieerfarenhet, är i det närmaste ovärderlig för Karlstadsklubben.

Behövde inte kvala ifjol – och det får väl bli målet även i år.

10. Blåsut

Bandysporten sörjer – profilen Alexander Mayborn, 52 poäng förra säsongen, har slutat. Eller har han verkligen det?

Säkert är i alla fall att BBK tappat massor av rutin i Kalixsonen Anders Englund som väljer spel i division 1. På pluskontot sticker finske U23-landslagsmannen Richard Laibert ut.

Blåsut var inblandat i många målkalas förra säsongen, och saknar nog den stabilitet som en topplacering kräver. Att undvika negativt kval känns som en bra målbild för elitlaget IFK Vänersborgs samarbetsgäng.

11. Surte

Inomhuslaget från Göteborgsförorten Ale har tappat sin bästa spelare i Olle Hultqvist. Det är ren fakta.

Förra säsongen blev det kval för att hänga kvar - mycket pekar på att Surte kommer få fightas i botten även den här gången. För Surte är det inte så kul att tre slagpåsar Skirö-Nävelsjö, Finspång och Otterbäcken har lämnat och ersatts av starka nykomlingar i Frillesås och Nitro Nora.

Det kan bli tufft det här för Surte...

Fotnot: Den södra bandyallsvenskan innehåller just nu 11 lag i stället för 12. En allmän fråga till alla division 1-klubbar har gått ut – nappar ingen förening på det så kommer serien spelas med 11 lag. Vid ett sådant scenario ramlar lag 11 direkt ur och lag 10 får kvala.

Mer läsning