Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal lämnar in protest

/
  • Magnus Persson agerar – bara timmarna innan Ljusdals avgörande match hemma mot Gripen.
  • Ljusdal behöver vinna matchen alldeles oavsett.
  • Den här informationen skickades ut från Svenska bandyförbundet till klubbarna som kvalar innan kvalet startade.
  • Tävlingsbestämmelserna som Svenska bandyförbundet hänvisade till.
  • Efter Ljusdals 4–1-seger på Studenternas skickade Svenska bandyförbundet ut ett förtydligande med ett tillägg – som helt ritar om reglerna i kvalet. Detta är något som Ljusdal nu reagerar på.

Ny information om reglerna i kvalet gick ut efter att Ljusdal slagit Sirius borta med 4–1 i den tredje kvalomgången.
Nu reagerar Ljusdal – genom en skrivelse bara timmar innan den avgörande matchen mot Gripen.
– Det här är väldigt olyckligt. Här försöker vi bedriva idrottslig verksamhet, och så kommer det budskap som omkullkastar det, säger klubbchefen Magnus Persson.

Annons

I det första utskicket från svenska bandyförbundet, som fanns tillgängligt i god tid innan kvalet skulle börja, stod att läsa att det i kvalspelet skulle göras undantag från tävlingsbestämmelserna (kapitel 2, paragraf 2).

I elitseriekvalet skulle poäng räknas först, därefter inbördes möten. Därefter, på plats tre i ordningen, målskillnad och som fjärde punkt antal gjorda mål.

Men efter Ljusdals seger borta mot Sirius (4–1) kom det ut ett förtydligande från förbundet. Där meddelades att vid ett scenario där tre lag skulle hamna på samma poäng så skulle inte längre inbördes möten gälla.

Det får nu Ljusdals BK att agera. Under dagen kommer föreningen att skicka in en överklagan.

– I PM:et som gått ut så står det att det är inbördes. Det har vi ju gått på naturligtvis, säger Ljusdals klubb- och sportchef Magnus Persson.

– Det finns ett förbund som ska dra reglerna och vara tydliga, sen när det dyker upp frågor som de här så blir man ju orolig. Här försöker vi bedriva idrottslig verksamhet, och så kommer det budskap som omkullkastar det, säger Magnus Persson.

Skulle den första informationen som gick ut gälla så skulle Ljusdal i kväll möta ett redan elitserieklart Gripen.

– Precis så är det, om vi tolkat det som gällde först så var ju Gripen klart efter matchen i lördags. Det hade ju varit en stor skillnad om de kommit hit i kväll och spelat avslappnat. Är de klara så är de ju klara, säger han.

Det är bara timmar kvar till match, när vill ni ha svar på er protest?

– Det vill vi ju ha före matchen i kväll. Det känns som att det har varit alldeles för mycket tok under den här säsongen. Det kommer en bilaga (från förbundet) mitt i kvalspelet...

Alldeles oavsett hur reglerna ska tolkas och huruvida inbördes möten gäller eller ej så måste Ljusdal slå Gripen i kvällens bandymatch för att spela i elitserien även nästa säsong.

Det är Magnus Persson medveten om.

– Hur vi än vrider och vänder på det så har vi en match vi måste vinna i kväll. Men det här är ett sätt att tala om för förbundet; "gör om gör rätt", säger han.

Du har själv spelat bandy på elitnivå i många år, nu ser du sakerna från en annan sida. Hur påverkar sådant här ett lag?

– Laget måste fokusera på matchen, och min uppgift är att titta på vad förbundet håller på med. Ska det avgöras så ska det avgöras på planen, inte på kontoret.

LÄS MER

Förbundets svar till LBK: "Blir väldigt fundersam"

Mer läsning