Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdals kvalplan: "Det här är vårt slutspel"

/
  • Ewa-Lotta Sköld, ordförande, och Magnus Persson, klubbchef, har klart över hur publikflödet behöver vara för att Ljusdals BK ska klara ekonomin.

Det är inte frågan om någon direkt kris – men det ekonomiska läget i Ljusdals BK är allvarsamt.
Därför har klubben nu gått ut med ett brev till allmänheten inför kvalspelet.
– Alla kan fortfarande vara med och påverka, säger klubbens ordförande Ewa-Lotta Sköld.

Annons

Att det är kärvt ekonomiskt i Ljusdals BK är ingen nyhet. Nuvarande säsong har även kostnaderna ökat något jämfört med förra året.

– Vi har budgeterat för en kostnadsökning, säger klubb- och sportchefen Magnus Persson.

En del i det är spelarkostnaden för laget som slutade näst sist i elitserien. Johan Berglund plockades hem från Bollnäs och LBK fick behålla stjärnan Kalle Mårtensson – bägge lyckade och viktiga satsningar för klubben.

Det finns samtidigt faktorer som har slagit fel – som den ryske värvningen Jura Marinov, som fick lämna laget redan innan elitserien började. Framtidshoppet Filip Skoglund har gått skadad under stora delen av säsongen och har inte ersatts.

– Vi tog medveten en del kostnader. Sedan är det grejer som inte fallit ut bra, det har inte gått vår väg och inte hakat i, säger Magnus Persson.

Ljusdals publiksnitt över 13 hemmamatcher på Idrottsparken är 550 personer. Bara Kalix och Tillberga noterade ett lägre snitt, 540 respektive 366 åskådare.

– Vi har inte lyckats attrahera den publik vi hoppats på, menar föreningens ordförande Ewa-Lotta Sköld.

– För att produkten inte har varit tillräckligt bra, fyller Magnus Persson i.

Något direkt hot, eller kris om man så vill, hänger inte över Ljusdals BK. Men ekonomin är ansträngd.

– Det går fortfarande att påverka ekonomin, spelet och i förlängningen klubbens framtid. Vi står liksom inte inför någon domedag, men vi vill inte falla på målsnöret med ekonomin, säger Ewa-Lotta Sköld.

Klubben gör bokslut 30 april, och fram till dess finns saker att göra för att få rätsida på det hela.

Därför har man nu gått ut med ett brev, främst avsett för sponsorer och företag i bygden.

– Vi har tre matcher kvar, och har därför chansen att uppmana hela Ljusdal: "Hallå, kom och hjälp till och stötta", säger hon.

I brevet uppmanas företagen köpa matchbiljetter till de tre hemmamatcherna. Ren fakta är att om varje kvalmatch lockar 2 500 åskådare, eller i alla fall betalda biljetter, så är Ljusdals BK:s räkning i hamn.

– Det är inte kört, och vi ska inte "gå med hatten". Kommer det 2 500 personer på alla tre matcherna, ja, då är vi hemma. Då är det frid och fröjd, och det är ingen orimlighet alls, säger hon.

I och med denna uppmaning till ortens befolkning vill LBK förekomma snarare än förekommas.

– Om vi inte gör något kan vi ju hamna i ett läge där sponsorer och företag säger "varför sa ni inget, vi hade ju kunnat köpa 100 biljetter", säger Ewa-Lotta Sköld.

Ljusdals BK omsätter i dag strax över sex miljoner kronor om året. För att i framtiden kunna undvika kval och i stället nå slutspel så bör den öka med ett par miljoner kronor.

– Jag vill kalla det här för vägen mot slutspel. Vi säger inte att vi ska spela kval nu, i stället att det här är vårt slutspel. Men de facto är det ju kval nu, och vi behöver vinna matcherna för att klara det kvalet, det är fakta. Men vi vill ju göra en framtidssatsning, och kan bara göra vårt bästa, säger hon.

Magnus Persson:

– Först ska vi vinna de här matcherna, sedan måste vi ta nästa steg. Vi vill förflytta oss framåt och uppåt. Gör vi inget annorlunda så blir det inte heller någon förändring. Nu har vi legat här i tre år, det får det räcka, säger han.

Efter den sista allsvenska omgången som spelas på lördag lottas elitseriekvalet.

Klart är att Ljusdal börjar på bortaplan nästa torsdag, följt av hemmamatch på lördagen – bägge matcherna mot de allsvenska lagen i kvalgruppen. Elitseriemotståndaren Sirius har man borta 3 mars och hemma 5 mars.

Mer läsning