Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfstedt och Vetlanda börjar om: "Vi måste få de unga att stanna"

/

Johan Löfstedt flyttade hem till Vetlanda för att lyfta ett lag på väg uppåt.
Två år senare har den satsningen havererat – och klubben börjar om igen.
– Kruxet är att få de unga att stanna, att få dom att tro att vi kommer få ett bra lag i framtiden, säger han.

Annons

Med en nybyggd hall, etablerade nyförvärv och en tränare, Tommy Österberg, med fyraårskontrakt skulle talangfabriken Vetlanda ta det slutgiltiga klivet upp på elitseriens övre halva.

Första året räckte det till en kvartsfinalserie mot Hammarby, men fjolåret blev en fiaskosäsong, där Österberg klev av mitt under säsongen och Vetlanda fick kämpa med näbbar och klor bara för att säkra elitseriekontraktet. Upp till en slutspelsplats var det åtta poäng.

Anders Freijd och Per Lennartsson från Vetlandas sportgrupp guidade laget dit. Med Jonas Claesson tillbaka som tränare, och med Sigge In-Fa-Lin som assisterande tränare, börjar Vetlanda återigen om på ruta ett.

– Det har inte tagit fart, och det är klart att det inte är bra för ett lag att ha den omsättningen bland spelare och tränare som vi har haft. Men det är ingen slump heller att det är så i den delen av serien som vi är, åtta-nia nånting. Topplagen tycker att vi har attraktiva spelare och det är klart man strävar efter att spela högre upp. Jag kan bara gå till mig själv, det var därför jag flyttade till Sandviken.

Hur påverkar det ett lag att byta tränare så ofta?

– Ett lag som SAIK har ett inrutat spel och det ändras inte för att man får en ny tränare. Vi har också styrkor, i vårt djupledsspel till exempel. Vi är duktiga på att lyfta, det är en sak som är signikativt för oss. Men det blir ett helt annat tänk med Jonas än det var med Tommy, så där börjar vi om.

Vetlandas J20-lag vann SM-guld efter 10–3 mot Villa i finalen och en drös spelare från det laget har nu flyttats upp i seniortruppen, som har en genomsnittsålder på 22,7 år; bland annat årets junior Martin Landström.

Och vips är Johan Löfstedt, 28 år, en av de allra äldsta. Det är bara Mikael Nilsson, 31, och Andreas Lysell, 30, som är äldre.

– Förutsättningarna finns med hall och ungdomar. Men det gäller att få dom att stanna också. Jag gick, Chrille (Edlund) gick. Jesper Jonsson, bröderna Einarsson. Det är där kruxet är. Vi måste få dem att tro tillräckligt mycket på att VBK kan bli ett bra lag i framtiden.

En garant för det är Jonas Claesson.

– Han är stor i Vetlanda, det är som Muhrén i Sandviken eller Fosshaug i Västerås. En av de bästa genom tiderna, och en otrolig duktig ledare. Vi ser upp till honom otroligt mycket, och vi får inte glömma Sigge heller som är duktig på andra saker och som haft U20 i tre år, och känner dom spelarna på ett helt annat sätt, säger Johan Löfstedt.

Men frågan är om det räcker för att Vetlanda redan nu ska ta det där klivet som det pratats om i några år nu.

– Se på Broberg, kvartsfinal elva år i följd. Eller Vänersborg som varit bra några år, men inte heller klarar av det. Jag tror mycket sitter i organisationen. Framför allt för vår del, vi måste få en högre omsättning så att vi har råd med en bättre och starkare spelartrupp.

Mer läsning