Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönekaos i Kalix – Hellman hotar lämna: "Får jag inte pengarna skriver jag inte på nytt kontrakt"

/

Kalix brottas med ekonomiska problem.
Bandypuls kan avslöja att flera spelarlöner släpar efter.
Senast målvakten Björn Hellman fick en utbetalning var innan jul.
– Så länge jag inte får mina pengar skriver jag inte på nytt kontrakt, det är ett som är säkert, säger han.

Annons

Säsongen är över och Kalix är kvar i högstaserien efter att ha säkrat nytt kontrakt i elitseriekvalet.

Men något större andrum har klubben inte fått sedan säsongen tog slut. Bland annat har Kalix bara fyra spelare, varav två juniorer, under kontrakt till nästa säsong.

Nu kommer dessutom uppgifter om att klubben har stora ekonomiska problem. Det bekräftas av spelare som Bandypuls har varit i kontakt med. En som väljer att prata öppet om det är Björn Hellman som säger att han inte har fått ersättning sedan jul.

– Det hölls ett styrelsemöte med spelarna där de berättade att det var skralt med pengar och om vi kunde hålla inne med lönen. Jag höll inne en halv lön vid jul, vad jag fattade då så var det bara den lönen det handlade om. Men jag har inte fått lön sedan dess, säger målvakten.

– Finns det inga pengar så finns det inga pengar, man får väl dom senare antar jag. Jag har frågat om datum, men det finns inget sånt heller, fortsätter han.

Är det fler än du som inte har fått pengar?

– Det tror jag nog, jag är nog inte ensam. Jag vet inte om det är för att man är för snäll eller vad det är.

Vilka är det som får lön, då?

– De som skriker mest. Man tar från Kalixkillarna först och främst, vi får vänta tills pengarna kommer in. Men så länge jag inte får mina pengar skriver jag inte på nytt kontrakt med Kalix, det är ett som är säkert.

Efter all tid som läggs ner, hur känns det att inte ha fått lön från klubben sedan december?

– Det är som att gå till jobbet. Jag hade nog inte jobbat många dagar på ett jobb om jag inte fått lön. Man ska inte behöva fundera på sådana här saker. Jag har familj och grejer, då vill man vara positiv när man håller på med bandy. Inte bråka om pengar, säger Björn Hellman.

LÄS ÄVEN: Olov Englund om framtiden

Henrik Eriksson, ekonomiansvarig i Kalix Bandy, bekräftar att klubben har ekonomiska problem och att lönerna släpar. Han menar att klubben gick back 250 000 kronor på hemmamatchen mot Broberg som flyttades till Relitahallen i Uppsala.

– Vi känner så här: Vi blev tvingade till Uppsala och fick ta 250 000 kronor direkt från vår budget. Det är det som släpar för oss. Vi har fodringar som vi inväntar, men Hellman är lite speciell på det sättet att han aldrig har tålamod. Det ska ske på sekunden, säger Henrik Eriksson.

Har du inte förståelse för frustrationen med all tid som han lagt ner och inte fått betalt för?

– Jo, man förstår alla som vill ha pengar och att det är ett problem om man ställt in sig på det.

För att få ordning på de försenade lönerna kan man, förenklat, säga att Kalix nu väntar på ekonomiskt stöd från spelarnas arbetsgivare. Som Henrik Eriksson uttrycker det: Om person A har 15 000 kronor kvar på kontraktet så kan klubben få sponsorpengar på cirka 15 000.

– Det har gjorts förr, så det är inget ovanligt. Det är bara att Hellman har så förbannat bråttom och inte lyssnar på vad man säger åt honom.

Henrik Eriksson går inte in på vilka eller hur många spelare vars löner fortfarande släpar, men han hoppas att det ska vara löst inom en månad.

– Jag skulle tippa att det tar 30 dagar, säger han.

Är du bekymrad över det ekonomiska läget?

– Bekymrad likviditetsmässigt, men vi äger en anläggning för fem miljoner så vill vi låna så lånar vi. Men vi avvaktar först med de tentakler vi har ute.

Henrik Eriksson avslutar:

– Det är små marginaler för oss när det gäller pengar. Vi har alltid haft en fast kår på 700-900 åskådare som varit jäkligt trogna, men de sista åren med dåliga höstar har vi tappat den fasta stammen. Den är svår att få igen när vädret fortsätter vara taskigt. Vi har haft en match i år där vädret inte varit helt åt helsike. Tillberga är den enda vi genomfört under bra förhållanden.

Precis som alla andra klubbar i elitserien väntar Kalix på den sista delen, 80 000 kronor, av elitstödet på 231 000 kronor från Föreningen Svensk Elitbandy. Det betalas ut under våren.

Mer läsning