Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målmaskinen gick på tomgång

Bandysveriges mäktigaste målmaskin orkade med ett enda mål i den första SM-semifinalen mot Hammarby.
Då vinner man inte.
Då svider det.

Annons

Och stopp, ni behöver inte rätta mig. Jag vet att matchen slutade 3–4, men två av SAIK-målen kom i matchslutet när ställningen hade varit 1–4 och Hammarby redan hade paketerat ihop den första segern för transport till Zinken.

Det var inte så att Hammarby dominerade den här täta första duellen, men till slut tog man hem både den taktiska och den faktiska segern.

Hammarby fick inte bara stopp på såna spelare som Erik Pettersson, Patrik Nilsson och Daniel Mossberg – man fick också stopp på SAIK:s spel genom att stöta och pressa högt, men samtidigt ha fållan full med folk därhemma.

Missnöjet i SAIK märktes, och ska märkas, tydligt efteråt när främst besvikelsen över den egna insatsen studsade mellan korridor- och omklädningsrumsväggar.

Ändå fick SAIK en bra start i en match som tidigt signalerade utebliven målfest. 1–0 i 17:e minuten när Ted Haraldsson lyfte in bollen sedan Daniel Mossberg skickat in den från vänster.

2–0 var på väg, när Patrik Nilsson några minuter senare tog ned en lyra och sköt. Men Patrik Hedberg var mycket bra i Hammarbymålet och fick ut benet där.

Situationen var dock både typisk och avgörande för matchen. Patrik Nilsson var tillbaka efter sin knäskada, men hade alltså bara en enda fullfartsträning i kroppen efter två veckors speluppehåll. Han såg lite otajmad ut, och en het Nilsson hade gjort 2–0. Sånt behöver man inte ha sett bandy för att veta.

Nu skickade i stället Stefan Erixon in kvittering efter en situation rätt lik SAIK-målet i 32:a minuten, med en boll in från kortlinjen.

Fortsättningen blev ett chickenrace, där inga misstag egentligen var tillåtna och där 2–1-målet blev allt viktigare och vinnande för varje minut som gick. Det blev Hammarby som fick det, när Kalle Spjuth skickade in sitt första mål av två på hörnreturer i 70:e minuten.

SAIK hann eller kunde aldrig gå på någon ursinnig offensiv innan Hammarby fyllde på med 1–3 i 82:a och 1–4 i 84:e minuten.

Långt därefter kom SAIK:s reduceringar. Allt för sent

För SAIK handlar det nu om att fram till måndag kväll och matchen på Zinkensdamm leta tid och ytor att enkelt skaka av sig Hammarbys uppvaktning och skölja över motståndarna. I den första matchen var det tveksamt, omständligt och osäkert.

Inte alls SAIK. Men nu är konkurrensen vässad till SM-semifinalnivå, och är marginalerna mindre.

Och inte hjälper det här heller: Nr 1) Mossberg, nr 2) Nilsson, nr 3) Pettersson, nr 4) Mossberg, nr 5) Jocke Bergman till slut, tror jag, nr 6) Pettersson, nr 7) Pettersson, nr 8) Nilsson, nr 9) Pettersson.

SAIK hade nio hörnor, och gjorde inget mål. Hammarby sex, och gjorde två mål.

Då krymper marginalerna ytterligare.

0–1 i matchserien. SAIK måste nu stjäla bortamatchen på måndag för att inte bli alltför pressat.

Mer läsning