Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man får se det som ett litet slutspel"

/

Tvåmålsskytt för Edsbyn i SM-finalen 2008.
Sedan dess har Mattias Hammarström spelat slutspel varje år.
Nu står anfallaren inför ett laddat elitseriekval med Sirius.
– Det är en ny erfarenhet man får med sig här, säger 28-åringen från Edsbyn.

Annons

Sirius hårdsatsade inför säsongen och värvade flera fina bandynamn. Ett av dem var Edsbyns skottstarke anfallare Mattias Hammarström.

Men satsningen mot slutspel gav inte det resultat som Uppsalaklubben hoppades – och Sirius slutade tolva i elitserien med bara 13 inspelade poäng på 26 matcher.

Den 9 januari gick klubben ut med ett pressmeddelande om stora ekonomiska problem. Det var starten på en nio matcher lång förlustrad med 26–73 i målskillnad. Men Mattias Hammarström vill inte skylla den senaste tidens svaga resultat på turbulensen vid sidan av isen.

– Vi hade ett tufft schema även om vi så klart skulle ha vunnit mot Tillberga (2–3 hemma). Vi känner väl ändå att vi har haft ett rätt bra innehåll i några av matcherna, så jag skulle inte säga att det är därför som vi har kammat noll pinnar, säger han.

Mattias Hammarström gjorde två mål i sin första och enda SM-final när Edsbyn besegrade Sandviken med 11–6 i mars 2008. Sedan dess har Edsbyn alltid varit ett "givet" slutspelslag. Men efter förra vårens övergång till Sirius står han nu inför ett kvaldrama om klubbens vara eller icke vara i elitserien.

– Det är en ny erfarenhet man får med sig här, men man får se det som ett litet slutspel om att hålla sig kvar, säger Mattias Hammarström.

Hur är stämningen i truppen inför kvalet?

– Det känns som att alla är laddade och sugna igen. Det känns lite knepigt att det har varit uppehåll i två och en halv vecka, men jag hoppas att vi kan fokusera.

Efter att ha varit mer inriktat på prestation än resultat under slutskedet står Sirius nu inför ett scenario där allt handlar om poäng. Poäng har inte laget tagit sedan 7–2-segern mot Kalix på trettondagen.

Hur ska ni vända på det här nu?

– Mycket handlar om att hitta tillbaka till spelet som vi hade så bra ett tag. Ett tag var vi väldigt naiva och gick med mycket folk. Där får vi säkra upp lite grann. Sedan vill vi väl spela vårt spel och föra matcher. Vi ser inte oss själva som att bara stå i straffområdet.

Ljusdal, Gripen och Falu BS – vad säger du om kvalgruppen?

– En tuff grupp med bra lag. Jag vet inte så mycket om Falun och Gripen, men av vad jag har hört så är Gripen bra. Ljusdal har vi koll på och de är bra när det stämmer för dem, säger Mattias Hammarström.

– Vi har stor respekt för gruppen, annars vet jag inte hur det slutar. Jag kan tänka mig att det blir speciellt i ett kval. Det känns som att lagen man möter kommer att kämpa till sista droppen. Dit måste vi också komma.

Ska det bli roligt att spela matcher som gäller något igen?

– Ja, det har man längtat efter. Det blir allvar nu på ett annat sätt än tidigare.

Slutligen: Spelar Sirius i elitserien även nästa säsong?

– Ja, det tror jag.

Är det med dig i laget i så fall?

– Det vet jag inte, det har jag inga kommentarer på. Men så ser det ut nu i alla fall. Man får ha lite is i magen och se hur det löser sig med allt här.

Mer läsning