Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste ta från mindre verksamheter

/

Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam tror inte en bandyhall ger någon avkastning. Men han är öppen för att utreda om man kan plocka pengar från andra mindre verksamheter för att finansiera den.

Annons

Sven-Erik Lindestam, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn, tycker det är viktigt att vara ärlig angående vad debatten om bandyhallen handlar om, säger han.

– Den gäller bandysporten och inget annat.

Med en bandyhall säkrar man sportens kvalitet bland annat genom träningsmöjligheter under längre tid på året, något som anses avgörande för att hålla sig kvar på elitnivå i framtiden. Dessutom, menar Sven-Erik Lindestam, så skulle en bandyhall gynna ungdomsbandyn och ge föreningen möjligheter att bedriva annan positiv verksamhet, som till exempel integrationsprojekt.

Elitlagets existens är till viss del också identitetskapande och ger en känsla av stolthet, något han också vill poängtera.

– Det stärker Söderhamns varumärke att ha ett välkänt elitlag.

Men att ha ett elitlag som överlever framtida konkurrens ger inte någon avkastning, det är svårt att se hur man som kommun tjänar på en hall eller hur bygget egentligen kommer till gagn för allmänheten, menar han samtidigt.

– Någon inflyttning mer än eventuella enstaka spelare med familjer eller en ekonomisk tillväxt är det inte fråga om.

Tvärtom så kostar bandyhallen mycket att bygga, uppemot 50 miljoner, och driften bli dyr. Varifrån skulle pengarna tas om den byggs i kommunal regi?

– Pengarna skulle plockas ur vår befintliga budget, men inte från skola eller omsorg. Vi skulle få använda oss av de pengar vi i dag har tillsatt för förenings- och idrottsverksamhet och prioritera elitlaget i stället för mindre verksamheter. Man måste inse att det liksom inte finns några andra pengar, säger han.

Sven-Erik Lindestam tror att de här pengarna kanske går att skrapa ihop, men menar att man måste utreda den ekonomiska biten närmare innan det går att ta ställning.

Mer läsning