Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mayborn efter sitt öppna brev i finaldebatten: "Vi har något unikt vi måste värna om"

Halvtomma läktare och den sämsta publiksiffran på en SM-final sedan 1995.
Det fick spelarprofilen Alexander Mayborn att reagera – och kräva en flytt tillbaka till Studenternas i Uppsala.
– Jag tycker det är det enda rätta, jag ser inte hur det ska funka i Stockholm, det är för stort, säger 31-åringen.

Annons

LÄS MER: Öppet brev: "Flytta tillbaka finalen till Studenternas"

En som direkt hoppade på det resonemanget var Villas storstjärna Johan Esplund. Så här säger han till Nya Lidköpings Tidningen:

– Det är lika bra att flytta tillbaka SM-finalen till Uppsala. Visst, det är utomhus men isen är absolut inte sämre där än vad den är härinne. Och i Uppsala lever hela staden upp inför finalen på ett helt annat sätt.

Årets publiksiffra för SM-finalen på Tele2 Arena landade på 15 748 åskådare, den sämsta sedan Boltic och Vetlanda möttes på Studenternas 1995 inför 12 088 åskådare.

– De 90 minuterna bandy är så klart häftiga, men det är ju bara en del av den upplevelse som finalen är, man träffar inte på folk från bandyfamiljen när man i är i Stockholm. I Uppsala är det en viktig grej med SM-finalen, säger Alexander Mayborn.

Du skrev på Twitter att "SM-finalen i bandy är en klassiker. Något som måste vårdas ömt. Låt det bli en folkfest igen". Hur ska man göra för att behålla statusen som en finalklassiker inom svensk idrott?

– Värdet av bandyfinalen är för stort för att dribblas bort ett par år till i Stockholm. Jag ser till mitt umgänge, många som tyckte det var roligt med Uppsala åker inte längre på finalen eftersom känslan har försvunnit i Stockholm. Där ser du bandy i 90 minuter, sen är det inte mer. Vi har något unikt i bandyn som vi måste värna om. Allt måste inte moderniseras.

RÖSTA: Var tycker du att SM-finalen ska spelas?

Ett exempel som Alexander Mayborn lyfter fram är hur NHL gjort för att skapa ökat intresse med sina Winter Classic-matcher utomhus.

– Det är jättetråkigt att det behövde avgöras på det sättet med snöstormen 2010 (Hammarby–Bollnäs). Annars är det en av 21 matcher som det varit dåligt väder. Jag säger att nån snömatch får man ta. Det här är en kultförklarad idrottshändelse som inte behöver göras till något det inte är.

Men borde man inte ge Tele2 Arena fler chanser så det hinner sätta sig i bandy-Sverige?

– De måste dra i handbromsen. Bandyfolket kommer från småstäder, de vill inte ha Stockholm. De vill ha helheten och mötena mellan människor, inte bara 90 minuters bandy. Det fina är att Uppsala är en lagom stor stad där man var garanterad att träffa nån du känner, det är så familjärt och den själen har man tappat. De har försökt allt för att få det att lyfta, men det går inte i Stockholm.

Fotnot: Intervju med Svenska bandyförbundets generalsekreterare Marcus Norman kommer under eftermiddagen.

Mer läsning