Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Million inför premiären: Jodå, nostalgiker – det blir den bästa elitserien någonsin

"Bästa elitserien någonsin". Det är så säsongen 2016/2017 har lanserats.
Många håller med, andra vill hellre minnas gamla goda tider.
Men för mig är det givet. Försäsongen har visat att vi står inför historiens superslag i svensk bandy.

Annons

Vinner Villa sitt första SM-guld i vinter? Det tippar Bandypuls redaktör Christoffer Million.

TV: Se reprisen av Bandypuls uppesittarkväll här

"Tig, unge man". Är det vad du vill säga? Kör på.

Mina 27 år på jorden är inte mycket för historien, men bandy har varit en del av mitt liv sedan vaktmästaren på ett bostadsområde i Bollnäs undrade varför en gräsplätt på några kvadrat var död en vår i mitten av 1990-talet. Den lilla isrutan var ingången till tio-tolv år av bandyspelande och sedermera ett åskådarintresse som bara växt.

Jag vill tro att jag kan åtminstone lite bandy. Men någon nostalgiker är jag nog inte, åtminstone inte i det här ämnet. Jag har sett ryska stjärnor som Micha Svechnikov, Valerij Grachev och Sergej Obuhov glänsa och svenska motsvarigheter som Magnus Muhrén, Pelle Fosshaug och Jonas Claesson dominera.

Men trots svunna storhetstider är jag övertygad om att vi just i detta nu står inför den allra häftigaste elitserien någonsin.

LÄS ÄVEN: Spelarna i stor enkät inför elitserien

Nästan alla svenska stjärnor är på hemmaplan. Lägg till flera superryssar – med mäktige Sergej Lomanov i spetsen – och en sällan eller aldrig skådad konkurrens bland lagen så har ni ingredienserna bara där.

För den som tvivlar kan vi fylla på med alla hallar i elitserien. Åtta av 14 gäng spelar inomhus, vilket i mycket större utsträckning än tidigare säkrar bättre sportsliga förutsättningar.

Försäsongen är ett ytterligare bevis på att vi går mot en alldeles speciell säsong, och om jag ska plocka ut en specifik klubb som lyft hela hösten så är det Vänersborg – trots att laget inte imponerat på isen. Redan under sommaren pratades det om det nya superlaget i svensk bandy, och när det blev september small det direkt i första rivalmötet mot Villa.

LÄS ÄVEN: Bandypuls tippar: Här är topparna, flopparna – och mästarna

Jag ska inte låtsas som att hela försäsongen har varit en enda lång fest. Ibland har den känts lika lång som vanligt. Men förutom, och delvis tack vare, Vänersborgs inflytande har det också funnits något annat väldigt vitalt under hösten:

Känslor. Känslor åt alla håll.

Prestationer och resultat har naturligtvis en stor del i det hela, men publiken – och media – vill också ha just känslorna. Hyllningarna, sågningarna, glädjeyttringarna, utspelen och historierna om bandyspelarna som också är människor.

LÄS ÄVEN: "Bästa elitserien någonsin" – här är hela spelschemat

Ligachefen Per Selin kan åka runt bäst han vill i Sverige och utbilda i föreningarna hur bandyn ska kommuniceras utåt, men under hösten har "bandyfamiljen" skött den bästa marknadsföringen på egen hand.

• Sirius och Gripen har ordnat skrällar mot Västerås SK respektive Vänersborg.

• Kaoset i Vänercupen har jag redan varit inne på

• Kalixkaptenen Olov Englund delade ut en känga till det "enade" bandy-Sverige.

• Proppskåpet gick på Tillbergas klubbchef Tobias "Zocke" Johnsson som kallade disciplinnämnden för lite allt möjligt.

• För att inte tala om Jocke Svensks och Erik Petterssons hets mot Broberg i World cup, vilket fick Dennis Wasberg att lacka ur på Twitter.

• Och redan efter två matcher i elitserien har David Karlsson hunnit ge Simon Jansson svar på tal och Jesper Eriksson har pratat öppet om psykologhjälp.

Det är så vi vill ha det. Starka berättelser, häftiga skrällar, syrliga utspel och grymma matcher mellan jättar och underdogs.

Så ni ser. Alla redskap finns för att vi ska få den bästa elitserien någonsin. Nu ska svensk bandy bara förvalta drömläget, både på och vid sidan av planen.

Kom ihåg: På isen stämmer klyschan att ett löst skott på mål är bättre än ett hårt utanför. Men vid sidan av isen är ett utspel bättre än tusen "marginaler" och "stolpe-ut". Trubbiga alibicitat om att det kämpades väl och sassa-brassa-mandelmassa har spelat ut sin roll, åtminstone om bandyn vill nå ut mer – vilket sporten naturligtvis vill och behöver.

Men för guds skull: Låt inte den här säsongen bli ihågkommen för världsrekord i antal anmälningar till disciplinnämnden.

I vinter är det Villas tur, förresten. Det blir SM-guld nu.

Mer läsning