Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Million: "Känns relevant att snudda vid ett skräckscenario"

/

"Man ska komma ihåg att Ljusdals BK fortfarande har alla möjligheter att lösa det här kvalet. Men efter chockstarten mot Gripen känns det relevant att åtminstone snudda vid ett skräckscenario".

Annons

Människor är inga maskiner – även om vissa, som Johan Olsson och Charlotte Kalla, ibland verkar mekaniska. Så länge vi vanliga dödliga består av ben, kött och blod går det inte att beställa bra prestationer hur som helst.

Däremot går det att skapa sig bra förutsättningar nästan alldeles oavsett vad man sysslar med. Det gjorde Ljusdals BK inför torsdagens kvalpremiär borta mot Gripen.

Redan på onsdag kväll checkade LBK in på hotell i Trollhättan, tog det lugnt, sov och vaknade till en ny dag. Under morgon, förmiddag och eftermiddag hade spelarna rikligt med timmar att förbereda sig på bästa möjliga sätt inför den krångliga kvaluppgiften.

Och tufft blev det. Så tufft att hemmalaget Gripen, som dominerat totalt i allsvenskan södra, faktiskt vann matchen. Och det må väl vara hänt.

Men att som elitserielag bli nollat, i bandy och under optimala förutsättningar inomhus, av ett lag från allsvenskan är häpnadsväckande svagt.

0–4. Inte nog med att det tog tvärstopp i målproduktionen. LBK hade dessutom bara ett par avslut (varav ett där målkamera hade varit bra) som hotade hemmamålvakten David Erkenborn.

Elitserien ställdes mot allsvenskan, men även division 1 tycktes vara med på ett hörn – för bättre än så var inte Ljusdal i anfallsspelet. När Kalle Mårtensson inte hade sin bästa dag på jobbet hände knappt något av värde på offensiv planhalva.

0–4 var förlamande siffror för Patrik Larssons mannar som låste in sig efter matchen. När dörren så småningom öppnades fick jag komma in i omklädningsrummet för att huvudskadade Jonas Pettersson skulle slippa kånka runt i onödan. Få gånger, kanske aldrig, har jag "hört" så många personer i samma rum vara tysta under så lång tid.

Stängda munnar, tomma blickar. Patrik Larsson såg mest bedrövad ut av alla där han satt med utsträckta ben och armarna korsade över magen. När jag tackade för mig förmådde den alltid sympatiske tränaren knappt att svara.

Man ska komma ihåg att Ljusdals BK fortfarande har alla möjligheter att lösa det här kvalet. Det har man gjort förr, inte minst genom ren och skär supertur i fjol. Å hälsingebandyns vägnar både tror och hoppas jag att den anrika klubben, som fostrat otaliga profiler genom historien, fixar ett nytt elitseriekontrakt även i år.

Men efter chockstarten mot Gripen känns det relevant att åtminstone snudda vid ett skräckscenario. Inget är livsviktigt i idrott, men fan vet vad som händer Ljusdals BK om de åker ur.

Klubben har uttalade ambitioner om att vara ett slutspelslag om några år. Då får inget gå snett nu.

Om LBK åker ner i allsvenskan är det troligtvis för en lång, lång tid framöver. Nyckelspelare skulle mest troligt lämna och det skulle vara svårt att rekrytera nya namn av flera anledningar: Ingen hall, en liten ort med få utbildnings- och jobbmöjligheter och ett geografiskt läge som gör det svårt att värva från större och sydligare städer är tre av dem.

Därför är lördagens hemmamatch mot Falu BS, som gav Sirius en rejäl match men som till slut föll med 3–5, av allra yttersta vikt.

En (förväntad) seger kan vara starten på ett ordnat kval och ett avstamp mot den högt satta ambitionen om slutspel om några år.

Förlust – då kan det, hårddraget, vara inledningen på LBK:s fall som klubb på högsta elitnivå.

Mer läsning