Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Million: Profetian nerkörd i halsen – nu blir Villa livsfarligt

3–1 i matcher och att Edsbyn skulle avfärda Villa relativt enkelt.
Det var mitt tips på förhand.
Nu sitter jag här med kvartsfinalprofetian långt nerkörd i halsen – och nu kan Villa bli livsfarligt.

Annons

Jag tillbringade torsdagskvällen i ABB Arena i Västerås. Såg en match som liknade ett race mellan två fina sportkärror som växeldrog under två tredjedelar av loppet. Hemmalaget tryckte ner Bollnäs under första tio innan gästerna tog över och tvingade fram en VSK-timeout redan efter 33 minuter.

Fram till matchminut 65 var det jämnt. Sedan blev 3–3 till 5–3 på fyra minuter. Det var som att VSK lade i sexans växel på upploppet medan ett Bollnäs på bara fem växlar försvann i backspegeln.

Det blev 8–3 till slut. Visst kan Bollnäs ruska om och kanske till och med slå VSK på Sävstaås på lördag. Men jag kan för allt i världen inte se hälsingelaget vinna i ABB Arena i en eventuell femte avgörande. Inte efter två så bra matcher på bortais som ändå gett noll i slutändan.

Troligtvis var det i första kvartsfinalen, där 2–0-ledning blev 2–3-torsk i sudden, som Bollnäs skulle ha vunnit för att ha chans på semifinal.

När jag och kollega Bäckman stapplade ut från Rocklundaområdets enorma hangar stötte vi på legendaren Stefan "Lillis" Jonsson på parkeringen. Han skojade friskt med en vaktmästare, skrattade så att det täta Andrea Pirlo-skägget hoppade och så bytte vi några ord om matchen. Sedan såg han framåt – mot den semifinal där VSK och Villa mest troligt blir aktörer.

– Nu blir Villa livsfarliga, sade en av bandyns största innan han försvann promenerandes genom mörkret.

Och visst har han rätt. 3–0 i matcher mot Edsbyn i år igen och ett ynka spelmål bakåt av totalt tre insläppta. Mot det Edsbyn som på förhand pratade om kraften och energin i truppen. Att förutsättningarna inför årets kvartsfinal var helt annorlunda jämfört med i fjol då en skadeskjutet och tunt manskap gick på knäna under hela säsongen.

Inför den första kvartsfinalen hyllade Villa-tränaren Johan Sixtensson Edsbyns första halvlek i Lidköping under grundserien (3 januari) som det bästa han sett något lag göra över huvud taget den här säsongen.

Några veckor senare, efter landslagsuppehållet, blev det sjukstuga i Edsbyn och till och med assisterande tränaren Magnus "Kuben" Olsson "tvingades" till comeback.

Kanske hämtade sig aldrig Edsbyn helt och hållet från feber, förkylningar och influensor. Även om spelare tillfrisknar så är det också en form som ska hittas efter dagar eller veckor i sjuksäng.

Samtidigt ställdes man mot ett Villa som efter en stormig säsong avslutade serien snyggt och som nu har vunnit åtta av de nio senaste matcherna.

Det som nu gör Villa till en potentiell finaljoker är just det slag som laget befinner sig i – inte minst stöttespelare som artisten Daniel Andersson, målkungen David Karlsson och passningsgeniet Lars Fall. Att dessutom ha Sveriges överlägset mest lojala publik är en aspekt som inte ska underskattas. Tvärtom. Sparbanken Lidköping Arena kan komma att bli en gryta i semifinalerna.

Villas troliga (observera troliga) semifinalmotståndare VSK är samtidigt ett lag som fortfarande famlar efter formen. Åtminstone tyckte tränaren Micke Carlsson det inför gårdagens match. Med tanke på hur Bollnäs dikterade kvartsfinal tre under långa stunder tror jag att han kräver mer av Sveriges bredaste trupp.

I slutändan känns det dock som en utopi att årets SM-final inte ska präglas av stormakterna SAIK och VSK. Men den här gången gör jag inte misstaget att döma ut Johan Sixtenssons gäng på förhand.

Stålmännen gjorde, som väntat, processen kort med det Broberg som ändå förtjänar lovord. Laget spelar kvartsfinal år ut och år in trots ett begränsat spelarmaterial och utan riktig stjärnglans. Ibland önskar jag att Svenne Olsson, mästaren på att utnyttja sina resurser, kunde ersätta en vanGaalen holländare i världens finaste fotbollsklubb.

Avslutningsvis var gårdagens bästa nyhet att Hammarbys David Pizzoni Elfving var tillbaka på isen i 6–1-segern mot Vänersborg efter den svåra axelskadan mot Edsbyn i november. En spelare av hans kaliber ska spela de stora matcherna – och holmgången med Vänersborg lär fortsätta.

Mer läsning