Lördag 20 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Million: Rätt av Bollnäs att värva Törnberg – men det är en affär som stinker

Först ett nej. Sedan nej igen – och nu öppnar Bollnäs plötsligt dörren och hälsar varmt välkommen. För klubben och truppen är värvningen av Pär Törnberg i högsta grad relevant, men det är samtidigt en affär som luktar unket.

Annons

Vår och sommar innebär numera ett stående inslag av Pär Törnberg-soppa. Mittfältaren med den höga farten och låga tyngdpunkten har hunnit gå från Edsbyn till Bollnäs, Bollnäs till Edsbyn, Edsbyn till Villa, Villa till Bollnäs och Bollnäs till Ljusdal – på bara sju säsonger.

Nu är 34-åringen klar för en tredje sejour på Sävstaås, bara ett år efter att ha skeppats iväg därifrån, och på pappret ärdet helt i sin ordning. Sedan trotjänaren och allroundspelaren Marcus Wikman tvingades lämna i slutet av mars har klubben varit en mittfältare kort.

Läs även: Här är mannen bakom bandyhallen – och Bollnäs stjärnförvärv

Men vårens turer fram och tillbaka gör att övergången faktiskt stinker en aning.

För sedan Pär Törnberg valde att nobba Ljusdals BK har Bollnäs med all önskvärd tydlighet visat att han inte är välkommen tillbaka till sin förra klubb.

– Nej, det är inte aktuellt. Nu handlar det om att skilja på sak och person, som spelare passar han inte in hos oss i dagsläget, sade klubbchef Robert Lindgren i mitten av maj.

Trots hårda och ”Arlanda-raka” (ni som vet, ni vet) ord kallades mittfältaren till ett nytt och ytterst hemligt möte veckan därpå. Där fick han nästa smäll – ytterligare ett nej.

– Han vill spela i Bollnäs, jag har talat om hur det ser ut och hur vi tänker. Han kommer inte att spela i Bollnäs den här säsongen, sade Lindgren då.

Efteråt erkände Pär Törnberg det konstiga i situationen och ”att det kan bli läge att återkomma i den här frågan”.

Läs mer: Pär Törnberg gör comeback i Bollnäs: "Har ett klockrent lag"

Nu står han plötsligt inför sin totalt femte säsong i Bollnäs ändå.

Visst väcker det frågor?

Vad har fått Robert Lindgren att tvärvända under sommaren?

Och hur stort stöd känner egentligen Pär Törnberg efter alla märkliga turer?

Robert Lindgren ska ha heder för att han är ganska offensiv i media, men efter vårens uttalanden kan jag inte se något annat än att den här affären är en prestigeförlust för klubbchefen.

Källor med insyn uppger dessutom att skygge storsponsorn Mikael Andersson haft ett finger med i spelet runt Pär Törnbergs andra comeback i Bollnäs. För mig låter det helt uppenbart att en maktkamp ägt rum mellan klubben och ”ekonomiska krafter”. Varför skulle annars hårda citat och två orubbliga nej plötsligt bli ett ja och välkommen i augusti?

Kanske har Robert Lindgren svängt av egen maskin. Kanske har Pär Törnberg redan glömt hur han behandlats i den här sillycirkusen. Det vi vet är att Bollnäs har förstärkt med en mittfältare som initialt får ses som en truppbreddare av rang.

Jag har svårt att se hur Pär Törnberg, meden allsvensk säsong i benen, ska slå sig in på det ordinarie mittfältet med Per Hellmyrs, Daniel Berlin och Ville Aaltonen. Inte efter finländarens succésäsong i fjol.

Mer läsning