Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära ögat för SAIK-målvakten – omdiskuterade gallret gav vika

/
  • Martin Falk höll på att råka illa ut när ett skott nästan smet igenom gallret i matchen uppe i Kalix. Inför hemmamatchen mot Kungälv på lördagen hade han sett till att justera masken för att göra den säker.

Det så kallade "Bergwallgallret" har debatterats hett i svensk bandy, men blev i slutet av december till slut godkänt av Svenska bandyförbundet.
I matchen mot Kalix var det nära att ställa till med stor skada för SAIK-målvakten Martin Falk.
– Jag hann bli riktigt rädd, säger han.

Annons

Det var ett skott från relativt nära håll i SAIK:s bortamatch uppe i Kalix i tisdags som höll på att gå rakt igenom Martin Falks galler.

– Bollen fastnade drygt halvvägs igenom, förklarar Martin Falk.

Nära ögat, med andra ord – och en fingervisning om att det rysktillverkade gallret har sina svaga punkter.

– Jag hann bli riktigt rädd, det kunde slutat illa. Abbe Bodin har faktiskt varit med om samma sak tidigare, säger Falk, som dock inte har några planer på att byta mask.

Däremot har han gjort ett par justeringar och spelade matchen mot Kungälv på lördagen med ett modifierat galler.

– Vi har böjt till gallret på två ställen nu, så att bollen inte ska ha någon möjlighet att ta sig igenom. Nu hoppas jag det ska vara lugnt.

Det var den svenska stjärnmålvakten Andreas Bergwall som började använda gallertypen 2004 och flera andra målvakter har följt efter.

I höstas uppmärksammades att gallret inte hade den särskilda CE-märkning som ska säkerställa att en produkt överensstämmer med grundläggande krav på exempelvis hälsa, säkerhet och funktion och att föreskriven kontrollprocedur följts.

Svenska bandyförbundets tävlingskommitté tog då beslutet att införa ett förbud mot gallret till dess att tillverkaren uppvisar godkänd CE-märkning, vilket kritiserades hårt inte minst av Andreas Bergwall.

– Jag har inte haft en person som kommit med en skada efter att ha använt gallret. Hade var och varannan varit skadad hade jag inte sagt ett ord. I Ryssland har det provskjutits i 150 kilometer i timmen på gallret utan att det blivit ett märke, sa Bergwall till Bandypuls.se då,

Förbundet har hela tiden hänvisat till målvakternas säkerhet och att det i grunden handlar om en försäkringsfråga – men den 22 december förra året godkände förbundet, med vissa restriktioner, ändå gallret för spel.

– Det är viktigt för vår idrott att den hela tiden utvecklas och då exempelvis med ny utrustning som därtill måste vara säker att använda, sa Lars Wennerholm till förbundets hemsida.

LÄS ÄVEN: Bergwall: "Förbundet får jobba ihjäl sig i vinter"

Mer läsning