Måndag 15 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norman: "Varumärket har fått sig en törn"

/

20 000 åskådare på SM-finalen är Svenska bandyförbundets magiska gräns.
Men dagen före bandyns högtidsdag ser siffran ut att bli betydligt lägre.
– Vi förstår att varumärket finalen har fått sig en liten törn, säger generalsekreterare Marcus Norman.

Annons

Drygt 15 000 biljetter är sålda inför lördagens SM-final på Tele2 Arena mellan Sandviken och Västerås SK. Svenska bandyförbundets förhoppningar om 20 000 åskådare ser därmed ut att grusas.

– Vi når inte riktigt upp till 20 000 på herrfinalen, det är väl en sådan där magisk gräns som vi siktat på. Vi missar målet lite, men det är marginellt kan man säga. Vi har budgeterat väldigt försiktigt och blir det bra biljettförsäljning så ska det vara en bonus, säger Marcus Norman, generalsekreterare på Svenska bandyförbundet.

Att "publikkalkylen" ser ut att spricka kan enligt Marcus Norman bero på att Friends Arena gapade tom under förra säsongens final – som också spelades mellan SAIK och VSK (5–4).

– Vi förstår att varumärket finalen har fått sig en liten törn. Vi har också hört bland föreningar att många tycker att finalen kom bort lite i Solna. Men kanske behövdes en generationsväxling. Vad hade hänt om vi spelat i Uppsala där det var 18 grader när finalen spelades förra året? Det har inte funnits så många alternativ, säger Marcus Norman, som hoppas att förbundet nu ska kunna etablera en ny tradition på Tele2 Arena.

– Blir det någonstans mellan 15 000–20 000 kommer det att vara grym stämning. Vi ska se till att det blir en häftig inramning och försöka locka fler till nästa år.

Även om Svenska bandyförbundet inte når upp till den "magiska gränsen" på herrfinalen finns ett par andra glädjeämnen. Bland annat de 2 000 biljetter som är sålda till kvällens damfinal mellan Kareby och AIK.

– Vi kan glädjas åt att det är mycket biljetter till dammatchen och att antalet sålda biljetter till Bandygalan är dubblerat, så där finns visst intresse.

Men utöver antalet sålda biljetter till herrfinalen finns ett till frågetecken: Den bomberade isen som "inte blir perfekt" enligt isbasen Lars Wennerholm. Uttalandet har väckt en del reaktioner i sociala medier.

"Årets viktigaste match och förbundet tycker att det är bra med en "okej" is. Nja… Ut med bandyn", skriver en användare på Twitter.

Marcus Norman:

– Jag och Lasse får snacka ihop oss, men de spelare som jag har pratat med säger att isen är jättebra. Nu har det tränats på isen i går och i dag, den har hyvlats ner och det ska läggas på mer på isen. Den kommer bli jättebra, det är bilden jag fått, säger han.

Har man köpt biljett till SM-finalen, som börjar klockan 16.30, har åskådarna per automatik en plats på bronsmatchen som börjar klockan 12. Däremellan ska arenan tömmas på folk.

– Har man köpt biljett till lördagen så får man två fysiska biljetter. Den ena tar man till bronsmatchen vid lunch och den andra till finalen. Det är för att man inte ska kunna gå in med bronsbiljett och ge finalbiljetten till någon annan och för att inte ha obehörigt folk i arenan.

Slutligen – vad är dina förhoppningar på lördagen?

– Det är alltid nervöst och man tänker att det säkert finns något som man glömt. Oavsett om det är 15 000, 20 000 åskådare eller som när det var 38 000 på Friends så är det så jäkla mycket glädje. Alla som jobbar ser jättemycket fram emot det här och är jätteglada för alla som är här.

Mer läsning