Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi: "Kuben" slår igenom

/

Edsbyns legendar Magnus "Kuben" Olsson är en av svensk bandys allra största.
Säsongen 1994/1995 fick han sitt genombrott – efter flera år med tunga krav och förväntningar över sig.

Annons

Få bandyspelare har nått samma ikonstatus som Edsbyns Magnus "Kuben" Olsson. Våren 2013 bestämde han sig för att lägga av. Då hade han gjort 686 matcher och 314 mål på 26 säsonger som mittfältare och anfallare i moderklubben – och vunnit fem SM-guld och två VM-guld.

1988 debuterade han i a-laget som 15-åring. Men det var först under säsongen 1994/1995 som Magnus "Kuben" Olsson lyckades uppfylla kraven som ställts på honom under flera år. Han blev en dominant på Edsbyns mittfält tillsammans med Nikolaj Jarovitj och vann dessutom, som debutant, VM-guld med svenska landslaget i USA.

Inför säsongen 1995/1996, i samband med World cup i Ljusdal, gjorde Ljusdals-Posten en intervju med Sveriges nya stjärnskott. Tidningen skrev bland annat: "Magnus Olsson slog igenom med dunder och brak förra säsongen. I år får han räkna med betydligt hårdare uppvaktning redan från start".

I intervjun tackade den 23-årige mittfältaren tränaren Kjell Ljusberg för sitt genombrott.

– Han har helt klart påverkat mig som bandyspelare. Kjell har plockat fram bitar av mitt kunnande och utvecklat det, vilket gäller för hela laget. Han är helt enkelt jäkligt duktig, sade Magnus "Kuben" Olsson.

Om VM-debuten som gav guld i USA sade han:

– Det är nästan så att man tror att man drömmer ibland. En underbar upplevelse att få spela bandy i USA och dessutom bli världsmästare direkt.

1991 vann han World cup med Edsbyn. Inför sin åttonde eller nionde turnering – han visste inte säkert – såg han en stor utmaning framför allt i gruppspelet.

– Cupen är rolig att spela och vi i Edsbyn brukar gå långt i den. I år har vi hamnat i ett verkligt getingbo, men kan vi bara vinna nyckelmatchen på torsdagen mot Boltic är vi på bra väg.

Det blev dock ingen cupseger för Magnus "Kuben" Olsson och hans Edsbyn. I stället var det just gruppmotståndaren Boltic som tog hem pokalen via en 2–1-seger i finalen mot Västerås SK.

Men titlar skulle inte bli en bristvara längre fram i karriären. Utöver sina SM-guld och VM-guld utsågs han också till Årets man i svensk bandy 2006.

Den gångna säsongen gjorde Magnus "Kuben" Olsson comeback när Edsbyn drabbades av skador och sjukdomar. 43-åringen, som sedan januari 2014 är assisterande tränare i klubben, spelade fyra matcher och noterades för en assistpoäng.

Mer läsning