Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu kan man offra allt"

/

Det var ett rutinerat svensk landslag som på måndagen lyfte mot VM i Chabarovsk.
En av dem som ska jaga guld i Ryssland är 38-årige Edsbyförsvararen Daniel Välitalo.
– Nu kan man offra allt utan att tänka på klubblaget och att vara i form när man kommer hem igen, säger han.

Annons

I den 25 man starka bruttotruppen fanns fem spelare från Edsbyn med. Men med till Chabarovsk kom bara Hans Andersson och Daniel Välitalo.

– Det är tufft om platserna, det kommer många fler chanser för dem framöver, de har många år i landslaget, säger Daniel Välitalo och syftar på Simon Jansson och Jocke Svensk som tidigare den här säsongen gjorde debut i A-landslaget.

Edsbyn spelade färdigt för en månad sedan efter 0–3 i matcher mot Villa Lidköping – men förberedelserna har ändå varit bra enligt Daniel Välitalo.

– Vi har varit ett gäng som kört i Edsbyn, i tisdags körde vi sista passet, på en mjuk is eftersom aggregaten var avstängda.

Hur ser du på att VM går först ett par veckor efter SM-finalen?

– Det var längesen vi spelade matcher, men man har kunnat förbereda sig som under en försäsong, jag har kört stenhårt i tre veckor och lättat lite på det nu.

Så bara uppsidor alltså?

– Så här inför känns det som om det kan vara bra att ha VM efter SM-slutspelet, nu har man nån vecka att läka ihop och gå på med träning och vässa formen. Mitt under serien så är det annorlunda, det blir mer all in nu på VM och man kan offra allt utan att tänka på klubblaget och att vara i form när man kommer hem.

Daniel Välitalo spelade i den ryska ligan förra säsongen med Dynamo Kazan och vet hur det är att spela i Neftyaniks mäktiga hemmahall i Chabarovsk.

– Det är världens bästa arena även med hockeymått mätt. Det kommer bli ett ruggigt tryck och knökfullt på matcherna, säger Daniel Välitalo.

I rysskamperna i Vetlanda och Nässjö slutet av januari så vann Sverige enkelt de båda mötena med Ryssland, men något favoritskap vill inte Daniel Välitalo lägga på det svenska laget.

– Visst har vi många otroligt bra spelare i på varenda position, för en annan är det kul att få vara med i samma lag som så stora spelare. Vi sätter press på oss själva så klart, men ryssarna vi mötte i rysskamperna var nog inte det VM-lag de kommer mönstra. De kommer att vara bättre.

VM i Chabarovsk inleds 29 mars och håller på till 5 april. Övriga hälsingar i det svenska laget är Bollnästrion Daniel Berlin, Andreas Westh och Per Hellmyrs.

Mer läsning