Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer Skoglunds kvalitet fram

/

Ljusdal har pressen på sig med två omgångar kvar att spela av elitseriekvalet.
Men en som äntligen börjar visa glimtar av sitt stora bandykunnande efter en segdragen skada är Filip Skoglund.
– Mycket sitter i skallen, säger 22-åringen – bäst i ett förlorande hemmalag senast mot Sirius.

Annons

Historien är dragen många gånger förr; den om Härnösandsonen Filip Skoglunds problemfot. I höstas accepterade han den sista utvägen – att lägga sig på operationsbordet.

Kring jul var han tillbaka på isen – men då hade han lite för bråttom.

– Så det blev ett bakslag igen. Jag var väl tillbaka i slutet av januari igen, säger Filip Skoglund, som ägnade landslagsuppehållet åt nödvändig träning.

– Det blev som två veckors ledighet där jag kunde anpassa träningen utan några matcher. Det var väldigt skönt att få känna lite kontinuitet i träningen, säger han.

Filip Skoglund förde ändå en rätt anonym tillvaro under de avslutande matcherna i elitserien.

– Så har det väl varit. Jag har inte fått ut det jag velat. Men det är mycket som sitter i skallen, hur man vågar belasta och hur man vågar gå in i situationer, säger han.

Men nu i kvalet har han varvat upp rejält, och ju fräschare han känner sig desto mer är han med i både lagets speluppbyggnad och på egna genombrott med kraft och teknik.

– Man måste ha tid på isen för att det ska släppa, och nu har jag släppt det. Nu åker jag inte runt och passar mig längre, säger han.

I den senaste matchen mot Sirius, där Ljusdal tappade en 2–1-ledning till förlust med 2–3, visade i alla fall Filip Skoglund att han kan bidra som det är tänkt – han var Ljusdals bäste spelare i matchen.

– Ja, nu orkar jag mer och kan vara med som jag vill. Och jag känner ju själv att jag är bättre i en match där jag får ha mycket boll och delta i offensiven. Ett lag har olika spelartyper, och för att få ut mest av mig så måste jag ha den rollen, säger Filip Skoglund.

Tränaren Patrik Larsson har tidigare uppgett att han ser Filip Skoglund primärt som en offensiv mittfältare. Själv har han vidhållit att han är bäst som halv. Och det är som högerhalv han spelar...

Är du nöjd med det?

– Ja, jättenöjd.

Ljusdal måste, till att börja med, slå Falu BS på bortaplan på lördag. Annars riskerar man att hamna i ett läge där man blir piskat att besegra Gripen med fem mål i den sista omgången.

– Jag har respekt för Falun. Visst kan man tycka att vi hade en lätt match mot dem här hemma (seger med 6–2 på IP i den andra kvalomgången). Men är vi inte alerta i 90 minuter så vinner vi inte med 6–2, säger Filip Skoglund.

Patrik Larsson, Ljusdals tränare, är medveten om att hans lag har kniven mot strupen. Att han inte kunde använda en nyckelspelare som Filip Skoglund som önskat redan från början den här gången är en besvikelse. Men desto gladare är han över att han nu får se honom leverera mot slutet av säsongen.

– Vi hade ju räknat med honom som en drivande spelare. Men det är nu på slutet som han har haft möjlighet att vara det. Filip har växt i varje match, det är det här spelet man hade velat ha hela säsongen, säger Patrik Larsson och fortsätter:

– Hans nivå är otroligt viktig för oss, och det är väldigt skönt att vi kan utnyttja den nu i slutskedet.

Mer läsning