Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste SAIK hålla sig på isen

/
  • Joakim Bergman är tillbaka efter avstängning och tar plats i försvaret.

Senast på Zinkensdamm drog Joakim Bergman på sig ett rött kort.
Den här gången behöver SAIK hålla sig borta från utvisningsbåset.
– Det blir för jobbigt att vara en man mindre hela tiden, säger han inför ödesmatchen.

Annons

Joakim Bergman spelade samtliga matcher för SAIK i elitserien och är en viktig pjäs i defensiven för SAIK.

– Det betyder mycket att "Jocke" är tillbaka. Han är betydelsefull där bak, han läser spelet fint, har bra bollsinne, och är duktig på tennis och på att täcka skott, säger SAIK:s tränare Stefan Söderholm.

Under de 26 matcherna i grundserien drog Joakim Bergman på sig 60 utvisningsminuter. På Zinkensdamm i andra semifinalen blev det tre 10 minutersutvisningar, rött kort och avstängning. Och därför fick han se 7–2-vinsten i Sandviken från sidan av planen.

– Det var ovant och nervöst, framför allt i första halvlek. Men ganska tidigt kände jag på mig att det skulle gå vägen, säger han.

Daniel Bäck vikarierade senast som försvarare men tar nu klivet upp på mittten.

– Han gjorde det jättebra som back senast, men det är viktigt att vi har med "Jocke" så att vi kan flytta upp Bäck på mittfältet, säger Stefan Söderholm.

Efter avstängningen är Joakim Bergman riktigt spelsugen. På plats igen i Zinkensdamm så är planen att hålla sig borta från utvisningsbåset.

– Det var väl lite olyckliga utvisningar där men samtidigt måste han vara lite coolare. Men det handlar också om vad vi gör innan, högre upp i plan, så att "Jocke" får bra förutsättingar för att bryta.

Joakim Bergman:

– Alla lag är så skickliga, så drar man på sig något så blir det kännbart direkt. Jag vill spela tufft men schysst och hålla mig kvar på planen. Jag är inte den som kör på folk och vill göra någon illa.

"Jocke" är nöjd med det uppställda försvarsspelet. Nyckeln blir att undvika för många omställningar.

– När vi lägger ner jobbet över hela banan i försvarsspelet så är vi otroligt starka. Sen gäller det att inte tappa bollen i fel lägen. Det handlar om att ta ansvar vad man gör av bollen.

Bakom försvarslinjen med Rasmus Forslund, Linus Pettersson och Joakim Bergman finns en viktig sista utpost som varit strålande under slutspelet.

– Martin Falk är ju bara 19 år, men ändå stencool. När jag själv kom in i A-laget och var ungefär 18 år var det lite nervöst, men Martin stressar aldrig upp sig. Han har varit väldigt bra, och gjort många avgörande och viktiga räddningar, säger Joakim Bergman.

Det förväntas bli bra inramning på Zinkendamm, med upp till 5000-6000 supportrar på plats.

– Vi har pratat om det. En match på fredag kväll när de har chans att gå till final, då blir det nog mycket folk. Men det känns mest positivt och häftigt. Man vill spela inför mycket folk, säger Joakim Bergman.

Hur går det tror du?

– Det känns bra i gruppen. Vi spinner vidare på segern senast och vinner igen.

Mer läsning