Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avslappnade Othén: "Ibland står jag och tänker på annat under matcherna"

Bara två insläppta mål på två matcher. Nu berättar SAIK:s målvakt Joel Othén om en av hemligheterna bakom framgångarna.
– Jag har lärt mig att slappna av under matcherna. När vi har bollen kan jag stå och tänka på annat, berättar hemvändaren.

Annons

SAIK:s hemvändade målvakt Joel Othén har bara släppt in två mål i de två senaste matcherna. Nu berättar han om konsten att vara fokuserad när det krävs som mest.

Efter åren i ryska ligan och klubben Neftyanik är Joel Othén som bekant tillbaka i Gästrikland och Sandviken.

Efter den misslyckade 0–5-premiären borta mot Villa har det mesta stämt för SAIK. Först 8–1 hemma mot Västerås och sedan 4–1 borta mot Bollnäs på Sävstaås i onsdagskväll.

– Det har varit stabilt rakt igenom de senaste matcherna. Mot Villa speglade inte siffrorna matchbilden. Vi var bättre än så, menar Joel Othén.

Ni mötte honom i ett initierat reportage för en vecka sedan där han och målvaktstränaren Lars Reuterhäll bland annat berättade om träningsredskapet "bollkanonen" och hur han är superinläst på motståndarlagens skyttar.

Men nu berättar Othén att det inte bara är fokus på från vilken vinkel skotten kommer – utan att det även finns tid för avslappning under matcherna – för att just kunna hålla skärpan när det behövs som mest.

– Det är ett annat spel i elitserien än borta i Ryssland. Här kan man stå sysslolös ganska ofta under en match, där var det ett annat spel och du hade alltid att göra på isen.

Han berättar att han försöker slappna av så mycket det bara går när SAIK har bollen inom laget och bygger anfall.

– Jag har blivit ganska bra på att slappna av när det är lugnt. Kan faktiskt stå och fundera på annat då.

Som vadå? Vad du ska äta till middag eller?

– Haha! Ja, inte omöjligt faktiskt. Ibland händer det. Men det gäller förstås att kunna koppla på direkt när spelet vänder. Det kan vara det svåra ibland, menar Othén.

Hemma mot Gripen på fredagskvällen hinner nog Joel Othén fundera ut vad både lördag- och söndagsmiddagen ska bestå av. För det förmodade bottenlaget från Trollhättan ska SAIK kunna städa av enkelt.

– Självklart ett lag vi ska vinna mot. Men vi ska komma upp i en hög nivå även i en sån match. Vi är inte nöjda med att göra en halvdan match men ändå vinner.

Hur motiverar man sig till det?

– Det handlar om att inte tumma på för mycket grejer bara för att vi möter ett på papperet sämre lag. Vi ska vara noggranna i både offensiven och defensiven, att vårt spel ska stämma ändå, menar Othén och tillägger:

– Vi har en tydlig bild över hur alla ska göra på planen och de två senaste matcherna har varit stabila utan dippar.

LÄS ÄVEN: Erik Pettersson lika het som SAIK:s defensiv: "Det är helt magiskt att se"

Mer läsning