Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag om elitserien

/

Förslaget med tio lag i elitserien skrotas.
Nu vill Svenska bandyförbundet ha tolv lag som spelar 22 omgångar.
– Jag har sagt åt förbundet att lyssna på vad föreningarna själva tycker, säger Jan-Erik Flink, ordförande i Distrikt Nord.

Annons

I januari månad presenterade en arbetsgrupp inom bandyförbudet ett förslag till en ny seriepyramid från och med säsongen 2017/18. Den innehöll en elitserie med tio lag och 36 matcher samt bara en allsvensk serie.

Bland klubbar och distrikt var tongångarna inte så positiva. Jan-Erik Flink och övriga fem distriktsordförande i landet fick ta del av synpunkterna vid ett möte i förra veckan. Bland annat vad hälsingeklubbarna tycker i frågan.

– De vill ha fjorton lag, säger Flink.

I det nya förslaget, som ttela.se var först och berätta om, är det 12 lag och 22 omgångar som gäller för elitserien. Lag 1–6 är klar för kvartsfinal. Lag 7–10 spelar åttondelsfinal. Lag elva har spelat klart och lag tolv åker ur direkt.

Ett upplägg som i mångt och mycket liknar det som finns i SHL under den gångna säsongen.

– Jag har sagt åt förbundet att lyssna på vad föreningarna själva tycker. Det vore en katastrof om de skulle gå fram med ett förslag som får stryk på årsmötet. Vi är fem elitklubbar i distriktet nu när Ljusdal åkte ur. Om de fortfarande vill ha 14 lag kommer vi att stötta det och lägga fram ett motförslag.

Det finns också två nya förslag för allsvenskan.

Alternativ 1: En serie med tolv lag och totalt 22 omgångar.

Alternativ 2: 16 lag uppdelade i en norrgrupp och en södergrupp, men med en gemensam tabell och totalt 22 omgångar.

Jan-Erik Flink igen:

– Vi kommer att stötta en 16-lagserie. Det blir för långa resor annars. De allsvenska lagen omsätter ungefär mellan en halv och en miljon kronor. Med tolv lag måste man nästan upp i tre miljoner. Och de pengarna finns inte inom svensk bandy, säger han.

Frågan om bandyns framtida seriepyramid lever i allra högsta grad. Klubbar och distrikt har till den 15 april på sig att komma med synpunkter på det nya förslaget.

Mer läsning