Måndag 24 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olsson om VSK-invasionen i landslaget: "Gör uppenbarligen väldigt bra saker"

Tidigare har det ”bara” varit målvaktsnestorn Andreas Bergwall. Nu är sex spelare från VSK uttagna i svenska landslaget. – De har tagit för sig i stora matcher, säger förbundskapten Svenne Olsson.

Annons

Sett till Västerås SK:s tre senaste framgångsrika år - med två SM-guld, ett SM-silver, Svenska cup-titel och World Cup-guld - har det varit förhållandevis få VSK:are med i landslaget. Målvakten Andreas Bergwall har varit given etta mellan stolparna, men har ofta varit VSK:s enda representant.

LÄS MER: Landslagsdebutanten: "Kan inte hålla VSK:arna utanför längre"

I årets VM knep dock även Simon Jansson en plats. Och när förbundskapten Svenne Olsson tog ut sin första landslagstrupp inför säsongen 2016/2017 innehöll den så många som sex spelare från Västerås SK: Andreas Bergwall, Patrik Sjöström, Simon Folkesson, Mikael Olsson, Simon Jansson och Ted Bergström. De ska möta Finland i två matcher i Sapa Arena 9 och 10 september.

– Det är något av ett generationsskifte på gång i landslaget och det här är spelare som vi vill ge ett lyft. De har tagit för sig i stora matcher och är värda chansen, säger Olsson.

Det var länge sedan så många VSK:are var uttagna i landslaget. Varför så många nu?

– VSK gör uppenbarligen väldigt bra saker. De har ju ändå två raka SM-guld. De har haft bra spelare hela tiden, till stor del har de ju haft ungefär samma trupp, och spelarna har alltid varit med i diskussionerna. Nu vill vi testa några av dem. Efter matcherna mot Finland blir det nya uttagningar.

Sveriges förbundskapten Svenne Olsson.

LÄS MER: Här är Svenne Olssons sommartrupp

Fyra av de sex uttagna har figurerat i landslaget senaste året - antingen i VM eller i träningslandskamper. Men det var länge sedan Ted Bergström fick chansen. Och Simon Folkesson gör debut.

– Jag har följt Ted i Broberg sedan han växte upp och han fick chansen för en massa herrans år sen. Men sedan inledde han VSK-tiden med en tuff och tråkig knäskada. Han är en spelare som står för bra saker i sin offensiva roll och är också en sådan spelare som gör bra saker i tuffa matcher. Det är mördande konkurrens på anfallsplatserna men han är värd chansen, säger Olsson.

Högerhalven Simon Folkesson får alltså för första gången chansen att visa upp sig i landslagsdressen.

– Han är en spelartyp jag och Söderholm (Stefan, assisterande förbundskapten) letat efter. Han har gjort två bra säsonger nu i VSK och har en spetsegenskap i att han har varit bra i de två senaste SM-finalerna. Sådant är jätteviktigt. Han är en spelare som gör bra saker och vi vill ge honom en knuff.

Hårdskjutande backen Patrik Sjöström blev inte uttagen till VM 2016. Han har en lysande säsong i ryggen, med bland annat fem (!) mål i den avgörande SM-semifinalen mot Sandviken och ett drömmål i finalen mot Villa Lidköping.

– Han var med redan i fjol i vårt snack men åkte ju på en hjärnskakning och två revbensskador. Sjöström har en fantastisk spets.

Kan han utvecklas till en nyckelspelare i landslaget kommande säsong?

– Han har vad som krävs för att ta en stor roll. När han får spela vill vi ju att han ska göra det han är bra på och använda farten, styrkan och skottet, säger Olsson.

Mer läsning