Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olsson: "Som att lämna i från sig sina barn"

/
  • Svenne Olsson letade en ung och lovande tränare. Valet föll på Fredrik Rexin.

Det är trots allt med lite delade känslor som Svenne Olsson kliver av som tränare.
Men han gör det med en stark tro på sin efterträdare.
– Grabben är orutinerad, men det var även jag när jag började, säger Olsson om Fredrik Rexin.

Annons

Svenne Olsson har inte gjort någon hemlighet av att han under en längre tid har letat efter en ny huvudtränare till Broberg. Att som Olsson sitta som både tränare och sportchef har varit en långt i från optimal lösning.

– Det här har jag velat få till länge. Det var anledningen när jag kom tillbaka till Broberg för två år sedan, att köra första året samtidigt som jag hjälpte till med ekonomin och få mer ordning och reda i föreningen. Nu tog det två år, och jag kände tidigt i år att det började räcka.

Men förändringar kan ofta tas emot med delade känslor. Så är även fallet för Brobergsprofilen när han nu ska släppa tränarsysslan.

– Det känns som att man lämnar i från sig sina barn. Jag vet inte om det är rätt ord, men ungefär som om man ska sälja sitt företag som man har haft i några år. Men det känns okej, att lägga tiden som huvudtränare vid sidan av blir för tufft, säger Svenne Olsson.

Om hans exakta titel i framtiden blir just sportchef återstår att se. Men han ser tydligt framför sig flera områden där han, nu när tiden finns, vill fördjupa sig i.

– I grunden är jag en marknads- och försäljningsmänniska, och jag vill jobba mer med de bitarna runt våra partners och lägga mer tid och kraft till att organisera föreningen på ett bra sätt. Vi vill jobba väldigt hårt med ungdomssidan och där är tanken att jag ska vara mer bidragande och stöttande.

Mannen som ska axla ansvaret för Broberg blir alltså 27-årige Fredrik Rexin. Ung, oerfaren och oprövad på elitserienivå. Svenne Olsson förklarar ett val som möjligen får en del att höja på ögonbrynen.

– Han var uppe på tapeten väldigt tidigt för min del. Till det här laget ville jag hitta en ung, lovande och upcoming tränare. Jag fick ett nej från honom väldigt tidigt, sedan provade jag en gång till och då öppnades det upp och vi hittade en lösning som passade rätt bra.

Och någon oro för att Rexin inte ska klara av pressen känner han inte.

– Jag är faktiskt inte ett dugg orolig. Grabben är orutinerad, men det var även jag när jag började. Alla kan inte kliva in och bli headcoach och ha tre SM-guld, det får man jobba sig fram till. Och min dörr står alltid öppen, jag kommer att stötta honom så mycket det går utan att lägga mig i, säger Svenne Olsson.

I samma veva som han uttalar de orden så minns han en anekdot med den numera avlidne Brobergsprofilen Roland "Paris" Strandlund.

– Eller så blir jag som Paris, som skickade mig en ny laguppställning efter varje förlust. Då skulle jag byta libero, mittfältare och forwards. Allt skulle göras om. Han var en underbar människa.

Vilka som kommer att ingå i ledarstaben tillsammans med Rexin är i nuläget inte helt klart. Göran Härdin fortsätter som fystränare, men vad gäller assisterande tränaren Jens Alftin är allt inte löst.

– Jens är det inte riktigt, riktigt klart med än. Men jag ser positivt på att hitta en fortsättning för honom vid sidan av Fredrik, säger Svenne Olsson.

Läs mer: Fredrik Rexin om utmaningen som väntar med Broberg.

Mer läsning