Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron om Kungälvs överklagan avslås i licensfallet: "Vore en stor skandal för bandyn"

Beslutet om nekad elitlicens kommer att överklagas av IFK Kungälv. Om överklagan avslås riskerar elitserien "en stor skandal", enligt Reine Svensson i klubbens styrelse.

Annons

Det har gått sju dagar sedan bandy-Sverige skakades av beskedet att IFK Kungälv nekas elitlicens av Svenska bandyförbundets ekonominämnd. Det innebär att klubben nu bara har nästa vecka på sig att överklaga, vilket man kommer att göra.

– Det kan jag bekräfta. Det har pågått jobb dagligen med detta sedan i måndags. Vi kommer kalla till sponsorträff inom de närmaste dagarna för att få till kapitalet som behövs, säger Reine Svensson i IFK Kungälvs styrelse.

Stig Bertilsson är ordförande i förbundsstyrelsen som är instansen som ska se över IFK Kungälvs överklagan. Han vill inte uttala sig om klubbens utsikter att få igenom den.

– Det får vi svara på när vi har materialet inne. Jag kan inte ha någon synpunkt på det i dag.

Enligt Tony Hjertstrand, som avgick som ordförande förra helgen, behöver klubben 700 000 kronor för att få till ett eget positivt kapital. Men Stig Bertilsson menar att det inte är så enkelt som att bara fylla på med pengar för att återställa ordningen.

– Det funkar inte så, det är fler komponenter i detta. En viktig bit är en handledningsplan som bär för framtiden. Men jag tänker inte kommentera deras situation nu utan tittar på materialet som de kommer in med, säger han.

Skarpa Gubbars insamling är i princip betydelselös just i fallet kring elitlicensen?

– Jag kan inte kommentera deras insamling över huvud taget. Det är jättebra att engagemang skapas i föreningen, men man kan inte värdera en enskild del. Vi får se på en samlad helhet när vi får in materialet.

Trots det tuffa läget är Reine Svensson optimistisk och tror på elitseriebandy på Skarpe Nord även nästa säsong.

– Absolut. Jag tror att vi får fram det som behövs till överklagan, säger han som styrelseledamot.

När han uttrycker sig på ett personligt plan, utan att representera klubbens ståndpunkt, är Reine Svensson mer offensiv.

– Om inte vi får igenom vår överklagan är det stor risk att elitserien får spelas med 13 lag och det vore en stor skandal för bandyn. Men det är min högst personliga åsikt, det är inget som Kungälv står för.

Varför tror du inte att LBK, som nyligen spelat i elitserien och troligen har en organisation för att göra det igen, skulle tacka ja?

– Ljusdal har organisation och allting, så det vore väl bästa lösningen om inte vi får igenom vår överklagan. Men det känns alldeles för sent att ordna något bra sportsligt, och hur deras ekonomi för elitserien ser ut vet jag inte.

Tellus då, som är i förarsätet om ni nekas elitlicens?

– De kan nog vara i elitserien om de cyklar till bortamatcherna. Det är inget fel i det, alltså. Men jag tror inte att de kan spela i elitserien, det är alldeles för kort tid att förbereda. Det gäller vilket lag det än är.

LÄS MER: Tellus och Ljusdal får frågan om spel i elitserien

Reine Svensson avslöjar att IFK Kungälv kommer att arrangera en stödgala med underhållning och öltält en kväll i maj. Syftet är att samla in pengar för att hjälpa klubben på fötter igen.

– Oavsett hur det går (med elitlicensen) kommer det här till att behövas.

Mer läsning