Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östblom tvingades till Kina med visumstrul

Man kan göra saker på ett smidigt sätt eller på ett ryskt sätt.
Fråga bara bandylandslagets Johan Östblom efter hans visumtrassel.
– Vad som helst kan hända i Ryssland, säger han.

Annons

Johan Östblom bor i VM-staden Chabarovsk och tyckte det var otroligt passande och skönt att VM spelas just i hans hemmahall framför hemmafansen.

Ja, om det inte vore för visumet och den ryska byråkratin.

– Jag tvingades åka till Peking för att förlänga det, berättar han efter 5–1-segern mot Finland i VM-premiären.

– Det gick inte att förlänga ett visum i Ryssland, även om jag tyckte jag hade bra skäl för det. Jag har bott här i åtta månader och spelat bandy och nu ska jag spela bandy i en vecka till. Men istället var jag tvungen att lämna landet för att fixa ett nytt.

Därför blev det färd till Kina (närmaste utland med ambassad från Chabarovsk) med två nattflyg och två missade träningar.

– Man kan lätt säga att man tappade fördelen med att ha varit här hela tiden...

Efter säsongen flyttar han dock hem till Sverige igen.

– Ja, jag saknar familjen. Hade de kunnat prata engelska här hade det varit en sak, men nu sitter de mest hemma och väntar på mig när jag är borta. Det är bra pengar att vara proffs här, men inte så bra att jag tycker att det är värt att vara ifrån dem.

TT: Ångrar du beslutet att flytta till Ryssland?

– Nej. Jag är 32 och gör ju sådant som alla kompisar som inte satsade på bandyn gjorde när de var 20 och reste ut i världen och pluggade eller backpackade. Och jag har blivit en bättre bandyspelare av att vara här. I Sverige kämpar man så mycket för varandra inom laget, här är det mer att man får lösa eventuella situationer själv. Det växer man av som spelare. Och klart man alltid drömt om att bli utlandsproffs, även om jag kanske inte tänkte just Ryssland när jag var liten.

TT

Mer läsning