Tisdag 25 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Othén och SAIK i Lidköping för att vända trenden: "Vi åker inte dit för att träningsspela"

Joel Othén vann Svenska cupen med SAIK fyra gånger i rad. Sedan drog han till Ryssland, och laget har bommat final de tre senaste åren.
Nu ska trenden vändas.
– Vi åker inte dit för att träningsspela. Vi vill vinna, säger SAIK-målvakten.

Annons

Efter tre år i ryska Neftyanik spelar han nu sina första tävlingsmatcher i svensk bandy igen, i ett SAIK där revansch är ledordet som gäller. Framför allt för SM-semifinalförlusten i våras, men resan tar avstamp i Lidköping där SAIK inte vunnit sedan Joel Othén vaktade målet för fyra år sedan.

Fokus under försäsongen har legat på försvarsspelet – nya tränarparet Magnus Brodéns och Sergej In-Fa-Lins fasta ambition är att tajta till defensiven och minska antalet insläppta mål. Vilket gått sådär än så länge...

– Men vi måste ge oss själva tid, det märks på spelarna att det är lite nya tankar. Med facit i hand skulle jag bokat in fler träningsmatcher, det får jag ta på mig. Men jag är inte van vid att planera för stor is, i Hammarby och Motala höll vi till på hockeyrinkar så här års, säger Magnus Brodén.

I Sandviken har han fått helt andra möjligheter. I stället för att sitta och rita på tavlor hur försvarsspelet ska fungera finns det nu all tid i världen att flytta spelare på riktig bandyis.

Vad är det då som är nytt för spelarna?

– Vi försöker få till ett försvarsspel där hela kollektivet jobbar hårt med att trycka i sida och hålla laget kort. Så har man jobbat förut också, så det handlar om detaljer.

SAIK:s försvarsspel ställs på prov mot, i tur och ordning, Vänersborg, Vetlanda och Västerås i Svenska cupens gruppspel.

– Det ska bli kul att se Vänersborg med sina nyförvärv, även om nu inte Lomanov är med på grund av sin skada. Vetlanda har tagit stora kliv från när jag mötte dom senast och mot Västerås kommer det gå undan, säger Joel Othén.

Daniel Mossbergs fot opererades på torsdagen och han spelar inte i helgen. Junioren Rasmus Kettunen har haft feber och följer inte heller med till Lidköping.

LÄS MER: Så spelas Svenska cupen i Lidköping

LÄS MER: Stjärnorna svarar – så het är Svenska cupen

Finalerna i Svenska Cupen

2015: Västerås - Edsbyn 6-2

2014: Hammarby - Edsbyn 8-2

2013: Hammarby - Västerås 7-5

2012: SAIK-Hammarby 8-1

2011: SAIK-Hammarby 6-5

2010: SAIK-Bollnäs 7-3

2009: SAIK-Hammarby 8-3

2008: Edsbyn-Villa Lidköping 3-3, 7-6 efter straffar

2007: Hammarby-SAIK 4-2

2006: SAIK-Edsbyn 7-3

2005: Edsbyn-SAIK 0-0, 5-4 efter straffar

Mer läsning