Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergångarna som skapat pengabråk i bandyn

/
  • Jimmy Jansson, här i Edsbyns tröja.
  • Tobias

Gais Bandy, som lade ner sin elitverksamhet efter säsongen 2013/2014, vill nu ha betalt för två spelare.
Något klubben har fått rätt till – men berörda företrädare för de drabbade klubbarna rasar.
– Även om de har juridiken på sin sida så har Gais och Kenth (Hultqvist) framför allt betett sig som en bonntjuv, säger Tillbergas klubbchef Tobias "Zocke" Johnsson.
– Jag lämnade Gais för ett och ett halvt år sedan, svarar den tidigare förbundskaptenen, expertkommentatorn och sportchefen i Gais.

Annons

Våren 2014 tog Gais Bandy beslutet att lägga ner senior- och elitverksamheten och dra sig ur elitserien. Lagets spelare lämnade för andra klubbar.

Men klubben har fortfarande en aktiv ungdomsverksamhet – och vill nu få betalt för två av spelarna som flydde elitlaget.

Västeråsbördige anfallsspelaren Jimmy Jansson lämnade moderklubben Västerås SK för spel i Göteborg och Gais för två säsonger sedan. En övergång som då skulle ha gett VSK rätt till 90 000 kronor i utbildningsbidrag för spelaren. Pengar som Gais enligt källor till Bandypuls inte hade råd att betala – utan klubbarna gjorde upp sinsemellan om en avsevärt mindre summa.

– Vi har reglerat vårt mellanhavande med VSK, säger Gais nuvarande ordförande Thomas Larsson.

Hur mycket pengar rörde det sig om då?

– Det är en grej mellan oss och dem.

Du kommenterar alltså inte summan?

– Nej.

Att VSK har fått pengarna bekräftas av sportchefen Michael Campese – som dock inte heller vill berätta om hur mycket det där.

Men systemet med utbildningsbidrag vill han att ska ses över.

– Det här är en stor fråga. Vi har aldrig satt någon spelare på pottan, för får man inte spela vidare hos oss vill vi att man ska få bra utveckling någon annanstans, säger Michael Campese, som dock säger sig ha tröttnat på att vara den som alltid får slanta upp.

– Vi har gått en miljon back på sådana här affärer under den tid som jag varit här. Jag får alltid betala fullt var jag än vänder mig, vi tänker inte vara bank något mer, säger han.

Efter säsongen 2013/2014 lade Gais ner sin elitverksamhet, och klubbens spelare flydde till andra klubbar. Jimmy Jansson gick till Edsbyn, där han spelade förra säsongen.

Nyligen damp det ner en räkning till Edsbyn – från Gais, med ett krav på den maximala utbildningsersättningen för en bandyspelare, 120 000 kronor.

– Det finns ingen rim och reson. Gais har lagt ner sin elitverksamhet, men ska ändå suga ut pengar, säger Edsbyns sportchef Stefan Karlsson, som försökte göra en deal med Göteborgsklubben.

– Vi var villiga att betala dem 30 000 för hans (Jimmy Janssons) år där. Men då lämnade de ärendet vidare till skiljenämnden, säger han.

I den instansen fick Gais rätt.

– Det är så här reglerna är, det är ju liksom inget som vi har suttit på kammaren och kommit på. Det är en bestämmelse och vi har fått rätt, säger Thomas Larsson.

Jimmy Jansson är inte ens kvar i Edsbyn, utan valde att komma hem till Västerås igen för spel i Tillberga.

Ett Tillberga som nu krävs på pengar av Edsbyn. Och där rasar klubbchefen Tobias "Zocke" Johnsson mot hela den här soppan – och specifikt mot Kenth Hultqvist, den förre förbundskaptenen, expertkommentatorn och sportchefen i Gais, som han menar fortfarande är inblandad i Gais affärer.

– Jag tycker att även om de har juridiken på sin sida så har Gais och Kenth (Hultqvist) framför allt betett sig som en bonntjuv, säger han, och fortsätter:

– Han ringde och snyftade att regelverket inte fungerar. Då var VSK var schyssta mot Gais och frågade: "Okej, vad har ni råd med då", fast de hade rätt till 90 000 kronor.

Kenth Hultqvist säger att han följt turerna – men tillbakavisar att han skulle vara inblandad på något sätt.

– Jag vet att styrelsen (i Gais) fick detta prövat och fick rätt där. Men själv lämnade jag Gais för ett och ett halvt år sedan, säger han.

Bandypuls.se har sökt Jimmy Jansson för en kommentar, dock utan framgång.

Läs också:

Bandyförbundet: "Gais har inte gjort något fel"

Även Sirius krävs på pengar av Gais – spelare kan bli ettårsfall

Mer läsning