Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petad mot SAIK – men statistiken visar: Schön är bäste framspelare i hela elitserien

/

Erik Schön är elitseriens bäste framspelare enligt statistiken.
Men bakom de 22 målgivande passningarna finns en nyckelfaktor.
– Jag har fått förtroende att slå hörnor åt båda håll, säger Kungälvs ytterhalv.

Annons

Att ta fram assistligan för elitserien efter 19 omgångar är smått fascinerande. Framför flera starka framspelare som Johan Esplund, Jesper Eriksson och Per Hellmyrs ligger Kungälvs Erik Schön delad etta med Daniel Berlin.

Ytterhalven, som är fostrad i Lidköpings AIK, har noterats för 22 målgivande passningar. Men bakom den starka skörden finns en betydande anledning – hela 17 av poängen har kommit via hörnor.

– Haha, du ser... Men jag har fått förtroende att slå hörnor åt båda håll, det ger rätt mycket assist, säger Erik Schön.

Så, kan man säga att du är Sveriges bästa hörnläggare?

– Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Jag har mycket felprocent jag med.

Skyttet som är bra då, med andra ord?

– Ja, det skulle jag nog hellre säga. Bollarna studsar in för oss. Det är väldigt viktiga och sköna mål, säger Erik Schön.

Det brukar pratas om huruvida hörnor ska ge assist eller inte. Vad är din åsikt?

– Jag vet inte, jag har ingen större åsikt. För mig spelar det ingen större roll. Jag hade inte som krav att komma hit och slå hörnor, det har bara blivit så.

Efter fyra allsvenska säsonger i Gripen Trollhättan värvades Erik Schön till Kungälv inför den här säsongen. Första halvan av elitserien var mestadels bra för 28-åringen, men nu på slutet har formen varit sämre. Till och med så svag att tränaren Ari Holopainen valde att peta honom inför bortamötet med Sandviken .

– Det är som det är, man får vända det till något positivt och använda det som en väckarklocka. Det har känts jättebra fram till de senaste fyra, fem matcherna. Då har det dalat formmässigt.

Vad har det berott på?

– Jag vet inte. Det är svårt att hålla jämn form över en hel säsong, säger Erik Schön, som förlorade sin ytterhalvsplats till Fredrik Johansson mot SAIK.

Om det blir spel i onsdagens match mot Edsbyn hemma på Skarpe Nord återstår att se. Det ligger inte bara på Ari Holopainens bord. Även kroppen behöver ha återhämtat sig efter maginfluensan som Erik Schön drabbades av under natten mot måndag.

TV: Se Kungälv–Edsbyn GRATIS här

Kungälv ligger på tiondeplats med fem poäng upp till slutspelsstrecket. Att spela kvartsfinal i februari är säsongens målsättning. För att uppfylla den drömmen behöver Kungälv vinna mot Edsbyn för att inte se slutspelståget gå.

– Slutspel är ett högt mål, men vi måste sträva efter att bli bättre. Vi har en bättre trupp i år och när allt klaffar så är vi riktigt bra, det har vi bevisat i matcher. Synd att vi har halkat efter lite om slutspelsplatserna nu, men vi har ändå gjort en bra säsong trots lite djupa dalar emellanåt. Men Kungälv kvalade i fjol, så hamnar vi bättre än det har vi gjort det bra.

Kval blir det däremot för Erik Schöns gamla klubb Gripen Trollhättan, som han gärna håller ett extra öga på.

– Man har lite extra koll på så sätt. De har gjort några hyfsade matcher om man bara kollar på siffror, dock har det bara blivit tre poäng. Men de har väl varit inställda på kval och att det skulle bli tufft.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning