Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profilen om tvåstadsderbyt som väcker känslor: "Har fått hot om att få knäskålarna insopade"

Alexander Mayborn har aldrig spelat en klassiker som Edsbyn–Bollnäs.
Däremot har det blivit några tvåstadsderbyn mellan Vänersborg och Gripen Trollhättan.
Och det räcker för att fylla derbykvoten för resten av livet.

Annons

LÄS MER: Derbykuppen mot Arena Vänersborg

– För mig så är det ju något man får med sig sedan pojklagen, man möter dem i fotboll och bandy. Det är definitivt i klass med Bollnäs och Edsbyn sett till trycket runt om. Det är det inget snack om, säger 31-åringen.

Så hur har det kunnat ta sig i uttryck? Alexander Mayborn vet mycket väl då han efter pojkåren i BK Blåsut började spela för Vänersborg och sedan har gjort flera vändor fram och tillbaka mellan Vänersborg och Gripen.

– Man har fått hot om att få knäskålarna insopade, och när man varit ute och firat en seger och haft trevligt har det varit otrevligt. Tidigare var det en dödssynd att gå mellan klubbarna. När jag gick från IFK till Gripen så kunde man få en utskällning på stan av gamla gubbar. Nu är det inte lika illa, säger han.

Allt det här var i mitten av 2000-talet. Nu är det inte lika kontroversiellt att gå mellan klubbarna som spelare – samma utveckling som setts i till exempel Hälsingland under senare år. Men visst finns rivaliteten kvar.

– Mellan städerna Trollhättan och Vänersborg så ligger det kvar. Trollhättan är storebror. Det går väldigt långt tillbaka den rivaliteten och känslorna, säger Alexander Mayborn, som speciellt minns sitt första derby säsongen 2000/2001 då 7 500 personer såg derbyt på Isstadion i Vänersborg.

– Då var det folkfest. Men när jag gick till Gripen och vi slog Vänersborg för första gången så visade jag mig inte på stan under en hel vecka. Det var lika bra att göra så, det var inte så trevligt.

LÄS MER: Mayborn listar de tio bästa spelarna i södra allsvenskan

Hur var det att spela derbyt efter ditt första klubbyte?

– Jag tror nog att jag varit en spelare som det varit lättare att ge sig på eftersom jag kan vara kontroversiell. Då har det nog kokat lite extra. En del påpekar hur man ser ut och andra säger saker om familjen.

Vilken klubb har "värsta fansen"?

– Gripen har haft lite mer hardcorefans, de är av ett lite hårdare slag än de från Vänersborg. Men det är en liten grupp, i det stora hela är det två sköna föreningar som håller det på bra nivå.

Ska du se fredagens derby i Trollhättan?

– Jag har inte bestämt mig, men jag tror att jag ska åka och kolla. Vi har 50 personer från asylboendet där jag jobbar som jag ska åka med och kolla på en bortamatch, de ska få stå i Vänersborgsklacken och Gripen är snälla och bjuder på entrén.

Just arbetet med asylsökande har gett nytt perspektiv på livet, menar Alexander Mayborn. Från att ha levt ett liv som elitbandyspelare där allt handlar om att vinna har arbetet med nödställda människor, och framförallt barn, gett nya infallsvinklar på vad som är viktigt.

– Det är ett väldigt givande jobb, man får perspektiv på saker och ting. I Vänersborg har vi Sveriges största asylboende med 1 400 asylsökande som bor där. Men det är många som jobbar hårt för att det ska funka och sliter. Men det finns jobb nog fram till man går i pension innan integrationsarbetet är klart.

– Man skulle kunna göra så mycket mer, men tyvärr är det för många människor som är för själviska.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning