Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profilens öppna brev efter publikfiaskot på Tele2 Arena: "Flytta tillbaka finalen till Uppsala"

/
  • Alexander Mayborn har tidigare spelat elitbandy i IFK Vänersborg, Gripen Trollhättan och Sirius. I dag är han mest uppmärksammad för sitt arbete med integrationsprojektet
  • Studenternas IP. Bilden togs 2012 inför avslag i Sandviken–Villa Lidköping i vad som blev den sista finalen innan flytten till Friends Arena. Där spelades två finaler innan finalen flyttades på nytt. Lördagens final var den andra på Tele2 Arena.

Västerås SK–Villa Lidköping lockade 15 748 åskådare i lördags.
Det var den sämsta publiksiffran i en herrfinal på 21 år.
Nu uppmanar bandyprofilen Alexander Mayborn i ett öppet brev till Bandypuls: Flytta tillbaka finalen till Uppsala.
Läs hela brevet nedan.

Annons

RÖSTA: Var tycker du att SM-finalen ska spelas?

Jag förstår att jag kan trampa folk på tårna nu. Jag förstår att det kan ge mig ovänner i den lilla bandyfamiljen. Men för bandysportens skull måste någon öppna munnen och för vår underbara sports skull så gör jag det. Snälla bandyförbundet, rädda oss! Sluta upp med de här dumheterna och flytta tillbaka finalen till Uppsala.

15 748 personer är en helt bedrövlig publiksiffra. Lägg därtill att isen var under all kritik, trots inomhusspel. Bollen såg svårbehandlad ut och spelarna fick slipa skridskor som aldrig förr. Bara en sådan sak som att årets man i svensk bandy (odiskutabelt välförtjänt), David Karlsson, tvingades sitta på avbytarbänken i ungefär 20 minuter för slipning i första halvlek säger det mesta.

Ändå är det inget av dessa faktorer som får mig att skrika "tillbaka till Uppsala" högre än någonsin. Nej, det är helheten. För vissa är matchen det viktigaste av allt. Men för de allra flesta är det helheten som spelar roll. Missförstå mig rätt, jag älskar matchen, en välspelad och spännande final. 22 spelare på planen som presterar idrott i världsklass. Men för de allra flesta är matchen endast en del av en hel helg fylld av upplevelser, skratt och gemenskap.

LÄS MER: Mayborn: "Vi har något unikt som vi måste värna om"

Bandyfamiljen kommer först och främst från småstäder. Lite elakt kan vi kalla bandyn för böndernas sport. Vad var det då jag som småstadsbo älskade med SM-finalen i Uppsala, men som på något sätt försvunnit i och med flytten till Stockholm? 

Jag älskade den lagom stora staden som tog emot mig med öppna armar. Staden som levde för finalen. Jag älskade (nåja, ni förstår vad jag menar) taxichauffören som alltid ställde frågan "du är väl här för SM-finalen förstår jag". Jag älskade det lagom stora utbudet av krogar som släppte in bandyfolket, trots att bandyfolket inte alltid hade skjortan perfekt knäppt. Jag älskade att jag som spelare i baren under kvällen träffade på domare, bandyfans och motspelare. På detta sätt fick jag en chans att knyta nya kontakter, prata minnen och stärka viktiga bandyrelationer. På detta sätt blev bandyfamiljen enad. Möten oss bandyfolk emellan förenade oss. Under denna helg spelade det ingen roll vilket lag du tillhörde. Vi var alla av samma skrot och korn och vi tillhörde samma familj. Känner ni hur de varma känslorna kommer smygandes? Och då har jag inte ens nämnt bandyfrukosten på flustret...

Nu har vi småstadsfolk släppts ner i ett gigantiskt Stockholm. Alla boendes på olika hotell utspridda i den stora staden med ett enormt utbud av krogar och matställen. Chansen att du träffar på den där härliga individen från Bollnäs eller Nässjö när du beställer en öl i baren är lika med noll. För att inte tala om den lilla chans du har att komma in på en nattklubb med dina vänner om du saknar rätt kontakter i Stockholm. Dessutom är det absolut inget speciellt att du är där just för SM-finalen i bandy. Det arrangeras nämligen minst lika stora arrangemang varje helg i Stockholm. Med andra ord är du en i mängden i en stad som inte är i behov av dig och din bandyfamilj.  

Men förhållanden, då? Ska inte spelarna få ha de bästa förutsättningarna? Alla minns vi ju snömatchen Hammarby–Bollnäs 2010. Det var EN match av 21 finaler i Uppsala där vi pratar om vädret. Det kan vara värt att "riskera" någon snömatch då och då för att låta SM-finalen i bandy vara den folkfest som resten av idrotts-Sverige är så avundsjuka på. Behåll den kultförklarade bandyfinalen i sin rätta form och förstå att vi vill ha en hel helg. Inte bara 90 minuter.  

På väg till Tele2 Arena i lördags för jag ett samtal med taxichauffören. Han undrar vad jag ska göra på Tele2 Arena en dag som den. 

– Det är bandyfinal, svarar jag.

– Jaså, innebandyfinal? Vad kul, mina barn spelar det. Men i morgon är det Bajen mot Häcken där i Svenska cupen. Då blir det grejer.

Fotnot: Bandypuls söker Svenska bandyförbundets generalsekreterare Marcus Norman för en kommentar.

Mer läsning