Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profilerna hyllar 50-årige Fosshaug

/

Den 24 februari 1965 föddes en av svensk bandys allra största profiler – sett till både talang och profilämne.
Han har vunnit sex SM-guld, fem VM-guld och blev Årets man 1994.
I dag fyller Ljusdalsfödde Pelle Fosshaug 50 år – och så säger sex andra stora bandynamn på hans födelsedag.

Annons

Dan Hjelm, Rättvik, före detta landslagsspelare och lagkamrat med Pelle Fosshaug:

– Vi har känt varandra i många år. Fosshaug var den första som hälsade på när min son (Jesper Hjelm) föddes på BB i Uddevalla när vi spelade i Vänersborg 1996. Och nu tränar han grabben i VSK, det är roligt. En av Pelles starkaste sidor är att han alltid har skött om ungdomarna, han har alltid varit väldigt mån om dem och hjälpt dem enormt mycket. En riktig förebild.

– Sedan har det vält spårat i andra sammanhang, men det vet alla om och det är väl inget man måste gå in på igen. Pelle är världens finaste människa i grund och botten.

– När vi möttes hade jag en grej för mig, att alltid försöka köra över honom på matchens första hörna. Han stod så tidigt och sköt. Men det där förstod han ju, så det blev att han aldrig sköt mot mitt lag.

– Vi har det gjort det mesta tokigt tillsammans. Eller mer roligt, inte så mycket tokiga saker. Vi bodde ju några år där nere på västkusten och var ute på mycket roliga grejer.

Stefan "Lillis" Jonsson, som vunnit allt man kan vinna på en bandyplan:

– Med Pelle tänker jag främst på det här med individuell utveckling, en fråga han drivit mycket själv. Han har ju hållit på och experimenterat med allt i sina dagar, handskar, skridskor och klubbor. Sedan har väl inte allt blivit så bra. Men Pelle har väldigt bra koll på saker och är kreativ, han hittar nya lösningar.

– Klart att jag har många roliga minnen kring Pelle. En grej är väl när vi (VSK) hade ett läger i Kalix ett par veckor innan World Cup, på den tiden när det gick i Ljusdal. Ola (Johansson) var tränare och ställde frågan laget runt om vi var sugna på att vinna. Alla sa ju ja, den ene mer än den andra. Men Pelle sa nej och då dog ju alltihop. Han sa att han inte visste om han var intresserad att lägga in det som krävdes för att vinna World Cup. Det var ju många där som inte visste vad det betydde, men det visste ju han. Till slut så bestämde vi oss i alla fall, och vi vann ju turneringen 1994. Så bra som vi spelade där har nog VSK aldrig gjort, varken före eller efter.

Andreas Westh, lagkapten i Bollnäs:

– För mig är Pelle någon som alltid funnits inom bandyn ända sedan man var liten, så för mig är han en jäkla legend på det viset. En ambassadör för bandyn med tanke på att han syns och är med i massa program på tv. Att han är med och syns är väldigt viktig för sporten.

– Som spelare var han ju förjävlig... Hur bra som helst. Jag hade förmånen att spela med honom i SAIK ett år och där delade han med sig av tips och trick. Han är klurig, smart och en varm och givmild person, säger Andreas Westh, som även stött på andra sidor av Pelle Fosshaug.

– Klart han brinner som fan. Stubinen är kort. Det har man också varit med om några gånger, som motspelare när han blivit riktigt förbannad. Då är det inte roligt att vara där, säger Andreas Westh med ett skratt.

Magnus Muhrén, SAIK-ikon som lade av 2014:

– Framför allt var han ju grym, den bäste spelare jag har mött. Det har aldrig funnits någon som hade förmågan att dominera matcher som han. Det är mitt starkaste minne, men sedan finns det ju en del minnen från när det har brunnit... men det är en del av vem han är. Grejen med Pelle är att han skapade känslor. Man kan väl tycka vad man vill om hans sätt att vara på planen, men hur roligt är det om alla är fina pojkar? Han fyllde sin funktion och var en grym bandyspelare.

Stefan Erixon, lagkapten i Hammarby:

– Han var en fantastisk spelare, en av de absolut bästa som jag både mött och spelat med. Han är topp tre i världen genom tiderna, det tycker jag absolut. Han hade alla kvaliteter som en offensiv spelare kan ha med sitt spelsinne, skott och genombrott. Han var komplett.

– När jag spelade med honom i landslaget 2003 och 2005 var han lite äldre och klokare även om han var rätt på äldre dagar också. Han var bra mot yngre och en ledare vid sidan av som kom med bra, stöttande idéer till förbundskaptenerna. Men det fascinerande med honom var att han kunde vända på en femöring, man visste inte vilket humör han var på. Men i landslaget var han oftast stabil, säger Stefan Erixon med ett skratt.

Michael Carlsson, tränare i Västerås SK med flera SM- och VM-guld på meritlistan:

– Som spelare den bästa jag har spelat med. Han var komplett och kunde göra det mesta på en bandyplan. Sedan har man upplevt både glädje och tråkigheter på planen. Vi har vunnit många härliga segrar tillsammans och de reser vi gjort med SM-guld och VM-guld tillsammans, men så har han också satt sig i svårigheter när humöret har gått överstyr. Men det är en del av Pelle. Jag tror inte han vore så bra bandyspelare om han inte hade haft humöret. Det är en för jäkla bra kille och han är bra för svensk bandy.

Mer läsning