Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prytz om comebacken – och nya livet

/

Det har gått tio månader sedan skadan mot Villa Lidköping.
På lördag gör Bollnäs målvakt Niklas Prytz comeback efter en lång rehabilitering.
Förutom ett friskt lår har det senaste året också gett 23-åringen en helt ny tillvaro.
– Det är det bästa som har hänt i livet, säger den nyblivne pappan.

Annons

19 november 2014. Villa Lidköping–Bollnäs i matchminut 23. David Karlsson glider fram till straffpunkten och drar till. Niklas Prytz sträcker ut, ser bollen gå utanför och känner hur baksida lår går sönder. Han spelar klart matchen, men gör sedan inte en minut till på hela säsongen.

280 dagar senare är målvakten Niklas Prytz nu redo för comeback när Bollnäs möter Västerås SK i helgen.

– Det känns jäkligt kul. Det är tio månader sedan sist jag spelade match, så det var ett tag sedan, säger han.

Hur känns låret?

– Hur bra som helst. Jag har inte känt något sedan vi klev på is, det är väldigt positivt.

Rehabiliteringen har varit lång och tuff, men de senaste tio månaderna har inte uteslutande varit ett tungt kapitel i Niklas Prytz liv.

Han ger en rundtur i huset på Granberg som han och sambon Lina flyttade till i maj. Visar det nyrenoverade badrummet, den inglasade altanen – och sonens rum. Benjamin föddes för en månad sedan efter en skräckförlossning som pågick i över 20 timmar och slutade med akut kejsarsnitt.

Lina är på bättringsvägen och paret som blev tre njuter av den nya tillvaron som föräldrar.

– Helt underbart är det. Det är det bästa som har hänt i livet. Man längtar hem på ett annat sätt nu och kan koppla bort bandyn när man har en familj att komma hem till, säger Niklas Prytz.

Han fortsätter:

– Man har ansvar för ett annat liv nu och det är klart att livet har förändrats en hel del, men det är bara positivt. Tidigare har man varit lite ivrig i allt man gjort, men man har blivit lite lugnare som människa. Nu har jag landat lite i livet.

Kan Benjamins ankomst ha något inflytande på din bandy?

– Ja, eventuellt. Min spelstil är aggressiv, det är då jag är som bäst och den vill jag behålla, men det är nog bra att få lite harmoni i sig själv. Jag är inte gammal, men kan inte längre luta mig tillbaka på att jag är lovande.

När han skadade sig förra året klev helt oprövade Patrik Aihonen in i hans ställe och gjorde det riktigt bra. Därför är Niklas Prytz ödmjuk inför att återta förstaplatsen, åtminstone i det här tidiga skedet på säsongen.

– Han har gjort det jättebra och det är det som har triggat mig. Jag ser mig själv som nummer två nu, men känner samtidigt ingen stressa att komma i toppform.

Hur känns formen?

– Jättesvårt att säga innan man har spelat, den är väldigt upp och ner som det är på en försäsong. Man är nära att ta bollarna, men de går ändå in i mål. Samtidigt vet jag min kapacitet när jag är som bäst, så jag stressar inte upp mig över formen och att Patrik är bra. När det släpper så släpper det.

Lördagens match mot Västerås SK i ABB Arena blir starten på Niklas Prytz fjärde säsong som elitseriemålvakt. Ändå går han en lättare brottningsmatch mot nerverna efter den långa skadefrånvaron.

– Det känns småpirrigt, men det är skönt att det är så. Det ska bli väldigt kul, jag har nästan glömt bort hur det känns att spela match, säger Niklas Prytz.

– Det blir en bra värdemätare för mig, att veta var jag står formmässigt. Och så är det bra för oss att möta ett så bra lag så här tidigt på säsongen, även om VSK varit på stor plan säkert tio gånger mer än oss.

Mer läsning