Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ranking: Så slutar allsvenskan i bandy

/

Bandypuls rankar bandyallsvenskan 2015/2016.
I dag del 2: den norra serien.

Annons

1. Falu BS

Raka spåret från ettan till elitseriekval förra säsongen. En mycket imponerande resa av "Bandymasarna".

Ser ut att få behålla godbitarna i truppen. Victor Janérs är kvar på lån, man har en bra målvakt i Patrick Kaemmerle, hela seriens assistkung från ifjol i Emanuell Sundqvist och en stark försvarsgeneral i Pär Bäckmans. Här finns både talang och erfarenhet.

BS har visserligen tappat storskytten Jocke Hedberg – men ersatt med en comebackande Micke Jernberg. Det går väl på ett ut. Kanske är Jernberg ett strå vassare till och med, en missad bandysäsong till trots.

Med fjolårssuccén i ryggsäcken kan Falu BS nu gå för serieseger – om man hanterar superklyschan "Det är svårare år två"...

2. Ljusdal

Tappat enormt mycket kvalitet efter degraderingen. Storstjärnan Kalle Mårtensson är borta, precis som Johan Jansson Hydling, Filip Skoglund och Oscar Jonsson.

Har lyft upp flera juniorer i truppen. Och har fortfarande spelare som rimligen håller högsta allsvenska kvalitet, som Jonas Svensson, Johan Berglund, Emil Melin, Jens Hermansson, Jonas Pettersson och Daniel Skarps. Lyckas klubben lura till sig Pär Törnberg till löjliga säsongens sista dans så är en topplacering rätt given.

Men det här bygget ska alldeles oavsett inte räcka till i ett elitseriekval.

3. Borlänge

Dalaklubben som känns på uppåtgående. Fick en rätt usel start på förra säsongen under coach Tarasenko – men vände sedan uppåt och var seriens bästa lag när den vände. Ser ut att få behålla laget från i fjol och har nu kryddat med Erik Stoor som kommer hem igen med mycket elitserierutin från Bollnäs och unge Marcus Enberg från Broberg. Har även något så ovanligt som en amerikansk fotbollspelare i Alexander Sundström. Och en av seriens absoluta toppspelare i Patrik Allansson-Roos.

Borlänge är redo att ta nästa steg – alltså bättre än fjolårets fjärdeplats. Ja, för all del, varför inte?

4. UNIK

Ett spännande bygge som "smyger med" – och lyckas knyta till sig bra bandyspelare varje ny säsong. Erik Sundin är spelande klubbchef, och håller naturligtvis en hög klass fortfarande om han känner för det. Mycket i spelet tenderar att gå genom honom.

Även Stefan Tranblom finns med i lagledningen vid sidan av sitt eget spelande och han vet hur man håller ihop ett försvarsspel. Och visst har väl inte stortalangen från Härnösand, Niklas Andersson, visat det sista han kan på en bandyplan?

Hela det här paketet av bandykunnande spetsas till med Kalle Vidgren, som är tillbaka i Uppsala efter en sväng hemma i Kalix.

Att tippa UNIK som ett lag på övre halvan är absolut inget att skämmas över.

5. Katrineholm

Förra säsongens segrare i allsvenskan norra. Det finns en tydlig elitserieplan i föreningen. Men blir sörmlänningarna mera synade i år? Möjligt. En seriös plan kan ju kommande krypande som en stressfaktor också.

Älskar sin stjärna Niklas Eriksson förbehållslöst – han kallas till och med för "Messi". Har värvat Eric Lisell från Borlänge, en spelare som levererat allsvenska poäng kontinuerligt.

Men Katrineholm är ändå en förlorare på marknaden då försvarsgeneralen och kaptenen Markus Hasth har slutat precis som spelskicklige och bärande Johan Jansson. Dessutom har Nils Wikström flyttat hem till norrbotten.

Katrineholm lär få en tuffare resa nu.

6. Tellus

Inte en krona det finns i bandylaget från vackra söderorten Midsommarkransen. Ändå levererar man säsong efter säsong. Har nu tappat sin tränare Fredrik Rexin till elitserien. Viktigt att man får behålla klassforwarden på nivån, Klas Nordström, som lyckades med konstycket att göra 49 mål (bäst i norra serien) och noll assist förra säsongen. Bollnäsbördige Fredrik Larsson viktig i spelet från sin vänsterhalvsposition – och Tellus har erkänt skickliga försvarsspelare.

Men det blir svårare och svårare att göra sand till guld säsong ut och säsong in. Därför sätter vi Tellus som ett mittenlag i det här skedet.

7. Västanfors

Tillsammans med Falu BS förra säsongens kanske största överraskning. Gick från att vara det 54:e valet (ja, nästan) till en bonusplats i allsvenskan till en väldigt respektabel sjätteplats förra säsongen. Bandyn i Fagersta har borstat bort leran från kavajen och rest sig från marken. Hit är det inte särskilt roligt att åka heller, vilket Fläkten-spelarna naturligtvis spelar lite extra på. Det jobbas hårt och det spelas ibland på gränsen.

Leds av mittfältaren och VSK-produkten Johan Andersson, som sitter inne med rutin från flera säsongers elitseriespel. Petter Andersson, den legendariske VSK-halven Ted Anderssons lillebror, har också visat upp något slags reinkarnation som bandyspelare.

Se upp för "Fläkten"!

8. HaparandaTornio

Hit vill alla lag åka...

Nej, det där var ett skämt.

Gränslaget på Gränsvallen (eller Arena Polarica om man vill vara lite coolare) har tendens att luva alla på poäng hemma. Bortaspelet är det av hävd lite sämre med. Fjolårets sjätteplats är för svag – HT kan och ska kunna bättre än så. Men nu har man dock tappat fartspelaren Toumas Mokko till elitserielaget Vetlanda.

HT är kanske det svåraste laget att tippa. Det kan bli allt från en tredjeplats till negativt kval. Så är det.

9. IFK Rättvik

Om Västanfors och Falu BS var förra säsongens positiva överraskning så var Rättvik en negativ upplevelse. Gick ut stenhårt innan säsongen med drömmar om topplacering, men fick innan det var färdigt åka upp till norrbotten och kvala sig kvar. Har trots hall och ekonomiska muskler misslyckats med att förstärka laget som man kanske hade velat till kommande säsong. Kvalitet finns främst hos mittfältaren Mathias Stavis (40 allsvenska poäng i fjol), mittfältaren/halven och forne stortalangen Tomas Hellberg.

Har sent omsider knutit till sig tekniske talangen Henrik Cervin och målvakten Jimmy Svensson från Ljusdal – de bägge kan bli vassa jokrar för Rättvik.

Men i och med det faktum att laget ändå till stora delar är detsamma som ifjol så är det nedre halvan av tabellen som gäller för IFK – igen. Om man inte lyckas komma på något revolutionerande...

10. Gustavsberg

Det kan se illa ut under säsongernas gång för "porslinsfabriken". Men det här laget räddar sig alltid kvar till sist. Hemma på Ekvallen intill bergsknallen lyckas man också störa så gott som alla lag i serien.

Mycket går genom Niklas Norevik på mitten, och Gustavsberg upplevs ofta som ett lurigt lag att möta.

Allt talar för att Gustavsberg fortsätter vara ett allsvenskt bandylag. För skulle det nu bli kval så lär man städa av en motståndare från ettan rätt enkelt.

11. Spånga Djurgården

Trots att man knutit till sig förra elittränaren Michael Bratt (Broberg) så får nog Spånga/Djurgården finna sig i att bli rankat sist i den här serien tillsammans med "Lunden". Har, om det kan vara till någon tröst, fått behålla truppen man hade i ettan i fjol bortsett från talangen Pontus Nordenfors som flyttat till Sandvikens bandygym.

Här ska det krigas för överlevnad!

12. Helenelund

"Butta" har ju slutat – som alla vet var det ett tag sedan. Klassisk stockholmsk bandyförening som är tillbaka i vad som kan liknas vid ett finrum. Har inte gjort några supervärvningar, och utifrån sin nykomlingsstatus får det handla om att hänga kvar helt enkelt.

Och det lär inte bli helt lätt.

Mer läsning