Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt om Mossberg – men disciplinnämndens egen "blind side" gör mig riktigt rädd för bandyns skull

Först av allt – jag har inget att invända mot domen mot Daniel Mossberg.
Fyra matchers avstängning, med automatik borta från en eventuell SM-final – det är det hårdaste straff en svensk bandyspelare kan få.
Och SAIK-stjärnans kraftiga stöt med klubbskaftet/handsken mot en oskyddad del av en motståndare var – fult, fegt, ovärdigt, osmakligt...ni kan själva fylla på så är den saken ur vägen.

Annons

Jag läste i en intervju med Anders Jakobsson, SAIK-tränaren, att han snackat med Mossberg om tilltaget. Så gör en riktig tränare, en riktig idrottsledare – även om det är under brinnande slutspel och motståndaren är arvfienden är Västerås SK.

Har alla därmed förstått var jag står i den frågan.

Mossberg har förverkat sin rätt att delta i det finaste och läckraste i svensk bandy därför han gjorde något fult.

Punkt.

Och SAIK får klara sig utan den skicklighet och rutin han äger.

Klart.

Men när nu Svenska bandyförbundets disciplinnämnd kliver in och tar ett beslut, snabbt och riktigt mitt i en slutspelsserie, borde man självklart tagit steget fullt ut.

Det har hettat till på en nivå i den här superduellen mellan mästarna Västerås SK och Sandvikens AIK att det har gått över styr.

Jag såg söndagens match i Göransson Arena i SVT, och lyssnade på expertkommentatorn Jonas Holgerssons synpunkter på utvecklingen i svensk bandy.

Han var ett tag så tagen och upphetsad att det behövdes en ismaskin för att få honom att fokusera i ord.

Anledningen var bland annat Jonas Nilssons huvudtackling på Linus Forslund.

LÄS ÄVEN: Efter attacken på Jansson – här är domen mot Mossberg

En sån där smäll som på hockeyspråk heter "huvudtackling från blind side", och är den avart av sporten som hockeyn försöker göra sig kvitt. Hade jag ringt CMore-experten Sanny Lindström i det här fallet, är jag säker på att han hållit med mig.

Linus Forslund lider mig veterligen fortfarande av en hjärnskakning. Och smällar mot huvudet, det är otäckt och det är illa.

När duellen VSK–SAIK accelererade in på Svenska bandyförbundets disciplinnämnds beslutsbord var VSK först med att anmäla Mossbergs attack, och till slut svarade SAIK även med Jonas Nilssons huvudtackling.

Och här gör disciplinnämnden ett självmål.

Man dömer Mossberg. Rätt!

Man dömer inte Nilsson. Fel!

Anledningen är att det skulle strida mot en paragraf i regelverket, därför att domarens beslut gäller: "...domaren har bedömt situationen som ej regelvidrig – och har domaren sett situationen så är hans beslut slutgiltigt". Ungefär så där låter det.

Jag har respekt för bandydomarnas svåra uppgift, och säger inget om vad domaren såg eller inte såg.

I det här fallet såg han inte Jonas Nilsson blind side-tackling mot Linus Forslunds huvud. Bevisligen, eller hur? För den inträffa ju.

Men det är ju det som är poängen med att i efterhand kunna granska händelser som inte hör hemma på en bandyplan – och bestraffa dem. Hårt, korrekt – för att i förlängningen skruva ned risken för liknande skador.

Nu gömmer sig disciplinnämnden bekvämt bakom en paragraf i stället för att försöka göra en markering som dessutom skulle ha skapat sportslig rättvisa i slutspelets avgörande skede.

Disciplinnämnden har nu avslöjat en egen "blind side", och den kanske man ska försöka bearbeta för sportens bästa.

Jag vill se de bästa spelarna spela bandy. Det vill väl alla. Jag vill att SM-semifinalserien Sandvikens AIK–VSK ska avgöras på taktik, på imponerade prestationer och på en massa annat som gör bandyns så underbar.

Jag är faktiskt riktigt orolig för kvällens match i Göransson Arena.

Det som skulle bli en bandyfest kan urarta till något annat.

Och där får Svenska bandyförbundet ta sitt ansvar.

Trist.

Lite otäckt.

Och aningen onödigt också.

TV: Se den omtalade situationen här

Mer läsning