Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Red Farmers fyller på Edsbyns konto

/

I nästan alla föreningar krävs det hjälp från supportrar för att hålla verksamheten levande.
Men vissa tar det ett steg längre – som Red Farmers i Edsbyn.
– Det ska jag inte sticka under stol med. Vad vi än hittar på så ställer folk upp, säger deras ordförande Magnus Ståhl.

Annons

83 238 kronor blev bokslutet för supporterföreningens senaste insamling Målpengen. Men det är bara toppen på isberget.

– Så är det nog. Vi har en givmild skara som ställer upp, säger Magnus Ståhl, som varit aktiv i Red Farmers i 20 år.

Och det har synts på kontot. Ett exempel är åren 2009 och 2010 då man startade upp en skrotinsamling som tillsammans med en loppis och övriga gåvor gav 1 062 000 kronor.

Ett annat, spontant, exempel på hur Red Farmer arbetar kom säsongen 2013/2014.

– Ja då startade vi Hörnpengen mitt under säsongen. Det var nån som tyckte att laget var så dåliga på hörnor så vi drog igång en insamling för att sporra dem. Och det gav nästan 60 000 kronor, säger Magnus Ståhl.

Red Famers har även en rullande insamling sedan långt tillbaka som snittar 100 000 kronor varje säsong som Edsbyns IF får ta del av. Totalt under de senaste tio åren tror Magnus Ståhl att supportrarna pumpat in 2,5 miljoner kronor i Edsbyns IF.

– Svårt att säga varför det går så bra, men vi i Edsbyn gillar väl när vi gör saker tillsammans, det är det som får hela bygden att sluta upp, även supportrar i förskingringen. Jag tror att det betytt mycket för föreningen, de säger att vi varit tungan på vågen längre tillbaka när det var riktigt tajt ekonomiskt. Det känns roligt att vi kan bidra, vi är ju oerhört stolta över det här, säger Magnus Ståhl.

Hur står ni er mot andra supporterföreningar?

– Vi har väl sneglat lite på andra klubbar och sett hur det går i resten av landet. Vänersborg startade ju exempelvis målpengen förra säsongen och kom upp i 170 kronor per mål och vi hade 620 kronor per mål. Jag skulle säga att vi ligger i framkant

Pengarna som samlas in hamnar på ett konto som tillhör Edsbyns IF – men det är inte fritt fram att använda dem för klubben.

– Det ligger inskrivet att de inte får röra pengarna utan ett styrelsebeslut från Red Farmers. Så vi går inte in med pengar direkt till en spelare, utan pengarna får föreningen för väl utfört arbete. Som nu har vi gjort en utbetalning för några nya kontrakt som skrivits, säger Magnus Ståhl.

Nu blickar supportrarna och föreningen framåt i hopp om att utveckla verksamheten kring bandyn ytterligare. Målet är givetvis att på något sätt försöka nå upp till de nivåer som rådde under mitten av 2000-talet då Edsbyns IF tog fem raka SM-guld och spelade sex finaler.

– Vi är riktigt hungriga på framgång efter de där bra åren på 2000-talet då allt gick på räls. Nu får man gå tillbaka på den resa vi gjorde i slutet av 1990-talet fram till första guldet då vi hela tiden ökade på alla plan. Nu gäller det att knyta an till något nytt. Vi vill hitta mervärden för dem som kanske inte alltid går på bandy så att de börjar göra det, säger Magnus Ståhl, som menar att den viktigaste punkten är att locka tillbaka publiken till Svenska Fönster Arena.

– Laget spelar ju en trevlig bandy med mycket fart, så det borde kunna gå att locka tillbaka mer folk, men det går kanske bara till en viss gräns. Samtidigt så är det väldigt bra med drygt 1 400 personer i snitt på matcherna, om man räknar procentuellt, ja då är vi bättre än Villa Lidköping.

Mer läsning