Måndag 24 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmannen Edlund gjorde fem mål på tio minuter: "Gick det så fort?"

/

Fem mål på tio minuter – av en och samma spelare.
– Det måste vara svenskt rekord, säger SAIK-tränaren Anders Jakobsson.
– Gick det så fort?, undrade Christoffer Edlund själv.

Annons

Jo, det gjorde ju det – när SAIK slog Tillberga med 10–7 efter en "av och till"-prestation.

Det stod 1–1 efter första kvarten, sedan blixtrade elitseriens överlägsne skytteligeledare till på ett sällan skådat sätt.

Mellan 18:e och 28:e minuten gjorde Edlund fem mål, på det mest skilda vis. Det var direktskott på snett inåt bakåt-passning, det var en kall lättning förbi en målvakt på halvdistans, det var en rundning i friläge och en backhanddraging – och så var det 3–1-målet.

Edlund kom ner i snäv vänstervinkel, men bombade in bollen i trakterna av bortre krysset när det såg ut som om Tillbergaförsvararen skulle täcka bort möjligheten.

– Mm, den satt fint. Men jag tränar mycket just på det där, så egentligen ska den bara sitta när jag kommer i de vinklarna. Mot bättre försvar än Tillbergas får man ofta inte bättre lägen än så där, så det gäller att ta vara på dem, säger Edlund.

Ryssarna får se upp under VM-veckan i februari.

Såna mål är en självklarhet för spelaren som nu gjort 55 mål den här säsongen. Men när tidsramen för de fem målen i första halvlek kommer på tal blir han överraskad.

– Va, gick det så fort?! Fem mål i en halvlek har jag ju gjort tidigare. Men fem på tio minuter... nä, det har jag aldrig gjort förr.

Egentligen gick det ännu snabbare, för Tillberga tog en timeout mellan 5–1 och 6–1.

Den hjälpte inte i det korta perspektivet – men i det långa så fick Tillberga mer och mer ordning och var faktiskt uppe och nosade på 6–5 i andra halvlek.

– Anfallsspelet är ju stundtals riktigt bra, många fina kombinationer. Men försvarsspelet måste vi jobba mer på helt enkelt, säger Christoffer Edlund.

Tränaren Anders Jakobsson var av samma åsikt – men hade en godtagbar förklaring till varför inte SAIK orkade spela samma virvlande bandy som under Edlunds stora show i första halvlek.

– Den som får jobba hårdast hos oss i dag är vår läkare nu efter matchen. Halva laget sitter inne i omklädningsrummet och hostar nu. Jag känner själv att jag börjar bli sjuk, du hör hur väl jag låter, rosslade Jakobsson.

Det går en kraftig förkylning i SAIK-truppen, och mot Tillberga kom varken Erik Pettersson eller målvakten Martin Falk till spel medan Dennis Henriksen försökte spela första halvlek men bröt sedan.

– Så uppehållet kommer hemskt lägligt för oss nu, konstaterar Jakobsson – som förstås också hyllade Edlund, som gjorde två mål till i andra halvlek och slutade på sju totalt.

– Han är fantastisk. Och tio minuter, fem mål – det måste vara svenskt rekord. Jag vet då inte nån annan spelare som gjort det.

SNABBANALYS: "Man blir inte klok på Sandviken"

■■ Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning