Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikard Bäckman om efterspelet till "Winter Classic": Vilket liv det kan bli efter sista omgången

Bandypuls krönikör Rikard Bäckman om de hårda orden efter Tillbergas "Winter Classic" mot Vetlanda.

Annons

LÄS ÄVEN: Vetlanda rasar efter "Winter Classic"

Det går att titta på elitseriematchen på Hubbovallen, och framför allt efterspelet, ur flera perspektiv.

Bandyn behöver specialarrangemang. Bandyn behöver gå tillbaka till rötterna. Bandyn behöver publik. Bandyn behöver uppmärksamhet. Och ja, visst mår bandyn bra av upprörda känslor och ordkrig ibland också.

Tillberga har elitseriens sämsta publiksnitt. Så, så, lugn nu, jag vet att de inte ligger sist i publikligan. Men räkna bort annandagsderbyt mot VSK, där Tillberga var hemmalag, samt "Winter Classic" hemma i Tillberga så är man minst i serien i avseendet hemmapublik.

Det bor ett par tusen personer i orten Tillberga. 1 426 var publiksiffran på Hubbovallen. DET tycker jag är häftigt – TB Västerås tog bandyn hem till Tillberga.

Man får lite känslan av att Vetlanda inte riktigt begrep vad det var man tackade ja till på det där mötet i maj. Kanske tänkte smålänningarna, precis som jag, att sådana här tillställningar ger bandyn något.

LÄS ÄVEN: Förbundet: "Ingen kommentar om isens beskaffenhet"

Någonstans måste jag dock hävda att gränsen för vad som är okej i elitidrott på skridskor passeras någonstans strax innan spel på naturis. Det är något med just naturis som får mig att skratta till. Det för tankarna till den gamla dåliga tiden när spelare och målburar sjönk genom sjöisar och man spelade med vad som mer kan liknas vid käppar än dagens kompositklubbor.

Men ibland kanske man måste kompromissa för den goda sakens skull, att ge bandysporten en liten skjuts i fel (!) riktning.

Jonas Claesson är en före detta världsspelare i den här idrotten, och har dessutom varit förbundskapten för landslaget. Han borde veta bättre än att, som Tillbergas klubbchef Tobias "Zocke" Johnsson uppgav, sprida dålig energi i sin grupp strax innan en bandymatch. Det var väl i ärlighetens namn inte särskilt sannolikt att den här matchen skulle ha flyttats på. Claesson borde ha köpt läget och fyllt sitt lag med tro. I stället torskade Vetlanda mot ett Tillberga som man normalt slår i nio matcher av tio.

Tittar man på de återstående matcherna i spelprogrammet kan de två förlorade poängen på Hubbovallen innebära en kommande idrottslig katastrof för Vetlanda BK. Laget har – i tur och ordning – Sandviken, Edsbyn, Vänersborg, Bollnäs och Broberg kvar att möta, varav de två sista matcherna på en bortaturné i Hälsingland.

Om det var livat efter "Winter Classic" så kan man väl bara tänka sig vilket jävla liv det kommer att bli efter den 26:e och sista omgången om Vetlanda går miste om en slutspelsplats med en eller ett par poängs marginal...

Tillberga kan säkert slå Gripen i nästa match, långt ifrån naturis i Slättbergshallen i Trollhättan. Men det kommer bli kval ändå för bandyns stygga lillkusin – med stortruten "Zocke" som allmän beskyddare.

Men att laget inte skulle kunna lyfta mer än så med sina nyförvärv visste man ju inte i maj när man bokade Hubbovallen för spel på naturis i januari.

Fotnot: Bandypuls har sökt Jonas Claesson för en kommentar.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning