Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutinerad duo tar över som tränare i Hammarby: "Nu är det fokus på framtiden"

/

Det blir en rutinerad duo som tar över i Hammarby efter sparkade tränaren Magnus Brodén.
Det var ingen skräll att grönvita profilen Stefan Xet Erixon kommer tillbaka i en ny roll.
Mer oväntat var då att han får sällskap av Anders Östling från Västerås, som gör sin första sejour i klubben.

Annons

Det har varit en stormig vecka i Hammarby Bandy efter måndagens besked att bryta kontraktet med tränare Magnus Brodén under VM-uppehållet.

Ett styrelsebeslut som väckte starka känslor, både bland spelare och supportrar.

Tidigt på lördagen kunde Hammarby presentera en ny lösning för resten av säsongen.

Som många hade hoppats, så kliver Stefan Xet Erixon åter in i grönvit tjänst.

Den 38-årige härföraren avslutade förra året sin aktiva spelarkarriär genom att ta SM-brons efter sin trettonde raka säsong i Hammarby.

Han får sällskap av Anders Östling, som aven han avslutade sin långa karriär förra säsongen – då som spelande tränare i Tillberga .

44-åringen från Västerås har även spelat i Sandviken, Edsbyn, Västerås och Raketa Kazan.

Jens Göthberg var på lördagen en nöjd ordförande i Hammarby Bandy AB.

– En mycket spännande lösning. Vårt elitlag kommer att ledas av två bandyprofiler med lång erfarenhet som spelare på högsta nivå. De kommer att bidra med stort bandykunnande och ny energi till spelartruppen, säger Göthberg i ett pressmeddelande.

Det har varit snabba turer, och lika snabba beslut, de senaste dagarna.

Särskilt för Anders Östling, som för bara en dryg vecka sedan började på ett nytt jobb som säljare på ett IT-företag i Västerås.

– Jag fick frågan från Hammarby på onsdagen, men fick fundera och gruva mig en stund innan jag tog upp den med min arbetsgivare på fredagen. Turligt nog gick det att lösa, säger Östling, som redan hunnit sakna att vara en mer aktiv del av bandyn. De senaste säsongerna har mittältaren/halven haft en dubbel roll som spelande tränare i Tillberga, han har även en säsong som assisterande tränare åt Pelle Fosshaug.

– Jo, ibland har suget funnits där, särskilt när jag kollat på alla bra matcher. Och det här blir en både häftig och rolig utmaning, särskilt med den roligaste delen av säsongen kvar, säger Anders Östling.

Stefan Xet Erixon hade en kortare och mer given väg till sitt beslut.

Läs mer: En given kapten

– Jag fick erbjudandet om det här paketet från klubben, och tyckte det kändes som en jättebra idé med ett delat tränarskap, säger klubbikonen som vid årsskiftet lämnade tjänsten som sport- och marknadschef i Hammarby.

– Utan VD fungerade det inget vidare, det blev en alltför tung arbetsbörda under hösten. Men nu handlar det om en helt annan roll. Jag har ju också starka känslor för Bajen och vill gärna hjälpa till, dessutom funkar det rent praktiskt eftersom jag inte har något annat jobb just nu, säger Stefan Erixon, som inte gärna vill kommentera den senaste tidens turbulens i klubben.

– Nu är det fokus på framtiden som gäller. För oss gäller det nu att få ihop gänget för att få till avslutningen på säsongen, det blir en sorts dubbel utmaning, säger Xet Erixon, som också kan se en fruktbar möjlighet i samarbetet med Anders Östling.

– Vi kan komplettera varandra på ett bra sätt. Jag känner ju spelarna väldigt väl, samtidigt som Anders kommer in utifrån med nya ögon. Den mixen kan bli bra.

Stefan Erixon ser även stora möjligheter för laget.

– Det finns en hög högstanivå och kapacitet att gör något riktigt bra. Vad som främst gäller är att få de bra perioderna att bli lite längre i matcherna.

Den nya tränarduon har en första träff i helgen, och håller i den första träningen på Zinkensdamm på måndag kväll.

Fredagen den 12 februari får "nya" Hammarby en frän värdemätare, då formstarka Bollnäs GIF gästar Zinken när slutspurten i elitserien drar igång efter VM.

Mer läsning