Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutqvist om svåra skadan mot SAIK: "Jag fick knappt någon luft"

/

Carl-Johan Rutqvist bröt tre revben och fick en lunga punkterad mot Sandviken.
Ett knappt dygn senare berättar Hammarbyförsvararen om svåra skadan.
– Man blir rädd när man måste kippa efter andan, säger 32-åringen.

Annons

TV: Se höjdpunkterna från Hammarby–Sandviken

Redan i matchinledningen i stormötet mellan Hammarby och Sandviken på Zinkensdamm var olyckan framme för Carl-Johan Rutqvist. Liberon föll vid sargen och skadade sig så allvarligt att tre revben bröts och en lungsäck punkterades.

När Bandypuls når honom på Södersjukhuset under torsdagseftermiddagen är han lågmäld men samlad. Det har gått knappt ett dygn sedan smällen.

– Det går framåt. Jag behöver inte kippa efter luft i alla fall. Jag kan ta ganska djupa andetag, säger Carl-Johan Rutqvist med ansträngd röst.

Smällen minns han tydligt.

– Christoffer (Edlund) får en boll som jag ser tidigt och satsar ganska hårt mot sargen. Jag försöker styra ut och touchar honom lite grann. Han åker in i sargen, ramlar och jag ramlar efter. Då delar sig sargen så att jag får sargspetsen i bröstkorgen, säger Carl-Johan Rutqvist.

Smärtan var omedelbar.

– Det gjorde ont som fan, jag fick knappt någon luft. Det är då man blir rädd, när man måste kippa efter andan. Och det släppte inte under hela natten. Men i dag har jag fått medicin och då har det funkat bra med andningen.

Hur mår du mentalt? Du har precis kommit tillbaka efter en korsbandsskada...

– Jag har inte hunnit reflektera så mycket. Jag väntar på läktiden nu, hur lång tid det tar innan man blir återställd. Sen får man ta den smällen, säger Carl-Johan Rutqvist.

– Man känner att skador som de här är okontrollerbara, det är inget man kan träna sig till eller stå emot. Det är lite naturens lag. Oturen eller vad man ska kalla det, fortsätter han.

LÄS MER: Korsbandet av på Rutqvist

Direkt efter matchen sade Hammarbys tränare Magnus Brodén att säsongen mest troligt är över för lagets libero. Carl-Johan Rutqvist hoppas att konvalescensen ska vara kortare än så.

– Det känns så. Men jag har ingen erfarenhet av sådana här skador. Jag har inte vågat googla något heller. Jag väntar och ser vad läkarna säger.

Hammarby har varit hårt drabbat av skador de senaste säsongerna. Utöver Carl-Johan Rutqvists korsbandsskada förra säsongen fick anfallaren David Pizzoni Elfving en svår axelskada.

I höstas skadade sig både lagkaptenen och ordinarie liberon Robert Rimgård och mittfältaren Per Einarsson i Svenska cupen. Positivt för Hammarby är dock att duon väntas vara tillbaka inom några veckor.

Mer läsning