Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så måste LBK spara pengar

/
  • Ola Bengtsson har en hel del arbete framför sig med Ljusdals BK.

Ljusdals BK går mot ett minusresultat för verksamhetsåret.
I den nya allsvenska verkligheten måste ekonomin stramas åt – bland annat genom kraftigt sänkta lönekostnader.
– Det är nästan viktigare för mig nu att inte "fucka upp" ett bokslut än att vinna bandymatcher, säger nye klubbchefen Ola Bengtsson.

Annons

Ola Bengtsson tänkte sig själv först som en tillfällig lösning på positionen som klubbchef i Ljusdals BK. Men har nu meddelat att han stannar.

– Huvudskälet är att jag får saker gjorda. Det blir inte alltid på bästa sätt, men det blir gjort, säger han om sin egen uppgift.

Ola Bengtsson kommer från näringslivet där han drivit säljföretag. Skillnaderna på det och en idrottsförening är inte så stora när allt kommer omkring, enligt 47-åringen.

– Det är precis som i den värld jag kommer ifrån. Det enda trimningsverktyg man har är lönerna, säger han.

Ljusdals BK har bara kunnat betala ut 40 procent av lönerna till spelarna de två senaste månaderna.

– Det är för att vi ska kunna betala skatt och moms. Det är på den nivån, vilket jag inte har några problem med att säga. Men det finns en förståelse hos spelarna, de vill vara med och bidra till en sundare ekonomi, säger Ola Bengtsson, som under sin korta tid som chef i en idrottsförening ändå tycker sig kunna skönja ett dystert mönster i bandysporten.

– Ibland är förväntningarna stora hos spelarna. De vill att lönen ska vara högre, och då skriver man det. Sedan i februari får man ingen lön ändå, säger han.

Ola Bengtsson fortsätter:

– På något sätt blir bandylagen för dyra i det här landet. Jag har tittat på boksluten hos flera klubbar, och det ser för jävligt ut på många håll. Det är minusresultat på miljoner.

Ljusdals BK, som nu ska minska sina lönekostnader med 800 000 kronor, väntas också göra ett minusresultat för verksamhetsåret som snart är slut.

– Vi kommer göra ett ekonomiskt resultat på ex antal "hundringar" (hundra tusen kronor) minus. Men vi har gjort åtgärder så det ser lite bättre ut, från början var det inte alls bra, säger Ola Bengtsson.

Tidigare har han varit suppleant i Ljusdals BK:s styrelse – och en vanlig supporter på läktaren när laget spelat elitseriematcher. Det har gjort att han gått lite under radarn, och verkligen fått höra vad ljusdalsborna tycker och tänker om föreningen. Att ungdomsverksamheten har brister är en av sakerna han fått höra.

– Som en liten landsortsförening som inte har hall ska vi kunna bli kritiserad för att vi förlorar mot Västerås. Men inte för att vi har en dålig ungdomsverksamhet, för det är en "hel-och-ren-grej", säger han.

Därför ska den nu utredas vidare – med hjälp av förre a-lagstränaren, och nuvarande styrelsemedlemmen, Björn "Böna" Eriksson.

– Jag har bett honom att göra en analys av verksamheten som den ser ut nu; vad har vi för problem, vad fattas? En del är inflödet av barn i klubben, en annan är att det måste finnas en depå mellan vårt duktiga P14-lag och a-laget. Vi måste titta på vad som är bäst så vi får behålla de här duktiga killarna. Det är klart att det är viktigt för en förening som vår att vara relativt självförsörjande, säger han.

Att försöka ena bygden kring Ljusdals BK är ett ämne som ständigt är uppe för diskussion. Lätt att säga – svårare att lyckas med på riktigt.

– Helt ärligt så är det kanske det viktigaste jobb som jag har att ena den här byn bakom bandylaget. Vi är inte enade nu. En del av Ljusdal är bakom det här bandylaget, andra är av olika skäl inte det. Men det är runt 10 000 personer här, och vi har inte råd med det här. Det låter jävligt ambitiöst, men det är viktigt att försöka få människor att känna sig nöjda.

Mer läsning