Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så reagerar Villa och VSK på böterna från SM-finalen: "Känns lite makabert"

Artikel 1 av 5
Säkerhetsfiaskot på Tele2 Arena
Visa alla artiklar

Discplinnämndens böter till Villa Lidköping och Västerås SK för fansens agerande under SM-finalen 2016 är fastställda. Villas klubbchef Jonas "Sparris" Johansson är kritisk till hur ärendet skötts. – Vi tycker att man hanterat det på ett väldigt dåligt sätt, säger han.

Annons

LÄS MER: Förbundet sågas för säkerheten under SM-finalen - här är domen mot Villa och VSK

15 000 kronor till Villa Lidköping och 20 000 kronor till Västerås SK. Det är böterna som disciplinnämnden beslutat om efter knallskott, bengaliska eldar och planstormning under SM-finalen på Tele2 Arena i mars. I domen får Svenska bandyförbundet hård kritik för säkerhetsarbetet av såväl klubbarnas säkerhetsansvariga som disciplinnämnden.

Till Bandypuls säger Villas klubbchef Jonas "Sparris" Johansson att klubben har överklagat domen, men ännu inte fått svar. Han är bland annat kritisk till att förbundets, enligt disciplinnämndens dom, "undermåliga visitering" straffar klubbarna.

– När de (Villa-fansen) hade sin marsch kom de så sent och av säkerhetsrisk hade man ingen visitering alls för att man var rädd att det skulle bli bråk när det var så nära matchstart. Klart det är öppet mål att plocka med sig vad som helst in då, säger Jonas "Sparris" Johansson.

LÄS MER: Disciplinnämnden anklagas för inkonsekvens – slår ifrån sig kritiken

– Att vi ska ta ansvar för att pyroteknik använts då känns lite makabert med tanke på att vi erbjöd oss att ställa upp med egen personal vid visiteringen. Vi överklagade inte att pyroteknik använts utan för att vi inte haft möjlighet att påverka att det skett.

Villa Lidköpings Martin Johansson och Tobias Backman samt Västerås SK:s Magnus Joneby i duell under årets SM-final som VSK vann med 5–2.

LÄS MER: Förbundets försvar efter säkerhetsfiaskot: "Ekonomin styr"

Jonas "Sparris" Johansson vill nu se tydligare regler för vilka böter som gäller för olika förseelser, att klubbarna får större inflytande i säkerhetsförberedelserna och att videobevakningen förbättras.

– Så att de skyldiga ställs till svars i stället för att klubbarna ska straffas, säger han.

LÄS MER: Villa och VSK bötfälls – då rasar Hammarby: "Vi är inte lika inför lagen"

I Västerås SK har man valt att acceptera boten på 20 000 kronor. Huruvida det är ett rimligt belopp eller inte låter klubbchefen Michael Campese vara osagt.

– Jag har hört av vår publik att det var väldigt lite säkerhetsfolk på plats och att det inte var så många som försökte stoppa planstormningen, men i övrigt var det jättelugnt. Nån bengal, nåt knallskott, men kommer man åt det? Hur säkerställer man det? Jag vet inte hur mycket man kan lägga på förbundet att klara av. Sedan behöver saker så klart nollställas och säkerställas och det får man diskutera gemensamt. Men jag tycker att informationen innan finalen var jäkligt seriös, säger han.

Alla artiklar i
Säkerhetsfiaskot på Tele2 Arena