Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska SAIK vinna World cup: "Vi måste vara smartare"

/
  • Tränaren Anders Jakobsson vill se ett smartare SAIK om laget ska kunna ta sin första World cup-titel i Göransson Arena.

Ut i kvartsfinal två år i rad, och ännu ingen World cup-seger på hemmaplan.
Då vill SAIK-tränaren Anders Jakobsson se ett mer taktiskt lag på isen.
– Vi måste spelare smartare, säger han.

Annons

LÄS MER: Erik Pettersson om SAIK:s monsteranfall

Dynamo Moskva har stått i vägen i de två senaste årens kvartsfinaler, de år som Jakobsson assisterat Stefan Söderholm på tränarbänken. SAIK har vunnit World cup vid två tillfällen (1974 och 2002), men inte under de sex år som turneringen avgjorts på hemmaplan i Göransson Arena. Lite märkligt ändå, när laget under samma tid har fem raka SM-finaler bakom sig.

Nu är det Anders Jakobsson som har huvudansvaret, och han vill inte se ett lag som kör full fart framåt.

– Jag vill att vi är smartare än så, vi har kanske spelat för mycket 2x45-bandy än vad vi borde ha gjort tidigare.

Hur menar du då?

– Första målet är oerhört viktigt när man bara spelar 2x30 minuter. Vi har inte samma tid på oss att nöta ner motståndet som annars, och hamnar man i underläge är det lätt att man börjar jaga och det är jättesvårt att få stopp på.

Så det blir ett försiktigare SAIK nu?

– Lite så. Normalt sett går vi fram med mycket folk och det ska vi fortsätta göra, men vi måste göra det mer tanke. Sen har vi väldigt offensiva spelare så det är svårt att få stopp på det. Det kommer bli en lång process och något vi kommer få jobba med hela säsongen.

LÄS MER: Christoffer Edlund kritisk efter Svenska cupen

Hur kan du förändra en matchbild från sidan om du ser att det barkar åt fel håll?

– Timeouten är ett sätt, men oftast vill man ha den kvar till slutet. När vi hade byten vid hörnor var det enklare, då var alla samlade och man kunde tala om för den som skulle in att nu gör vi så här och så här. Nu kan det gå fem-sex minuter innan spelaren som byts in kan dra det vid nästa fasta situation. Om han ens kommer ihåg vad han ska säga när han är uppjagad och igång. Många gånger glömmer de av sig helt och säger ingenting.

Vilka spelare är bäst lämpade att föra ut era direktiv?

– När vi har hörna kommer Linus Pettersson och Rasmus Forslund ut och dricker, då kan man dra det med dom. Eller så kan man försöka med nån forward som byts in. Men jag vet inte, det är svårare där.

LÄS MER: SAIK trea i Svenska cupen

Apropå forwards, ser du en fara i att det kan uppstå en konkurrenssituation i supertrion med Nilsson, Pettersson och Edlund längst fram?

– Det är klart att det blir konkurrens, konstigt vore det annars. De ligger och snittar 60-70 mål per säsong, och det gör de inte för att de älskar att passa bollen. De gillar att skjuta, och det ska de göra också. Det viktiga är att de accepterar när de andra tar skott också.

– Men jag tycker de ger och tar ganska bra där framme, så här långt är det inga som helst problem. Jag skulle kunna ha en till.

Mer läsning