Måndag 24 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Vetlanda sänka finaltippade Villa: "Det talar för oss mest"

/

Hela bandy-Sverige tippar Villa Lidköping.
Men Vetlanda går för storskräll i kvartsfinalen.
En av nycklarna? Fysiken.
– Det gäller att störa dem i varje närkamp, säger busen Philip Lennartsson.

Annons

MISSA INTE: Se Villa–Vetlanda, kvartsfinal 1, på Bandypuls!

Elevassistent på dagarna. Hårdför bandylirare på kvällarna. Det är en träffande beskrivning av högerbacken Philip Lennartsson, Vetlandas mest utvisade spelare i elitserien med 90 minuter på botbänken.

– Är det så illa i år igen? säger 24-åringen med ett skratt.

Philip Lennartsson gjorde sitt första slutspel säsongen 2008/2009 när Vetlanda åkte ur i kvartsfinal mot Sirius. Då var Philip Lennartsson 17 år och mest med för att se och lära.

Han var även med när moderklubben fick respass ur kvartsfinalen mot Hammarby 2014. Två år senare står försvararen redo för sitt tredje slutspel med Vetlanda – och enligt Philip Lennartsson är det länge sedan moderklubben stod bättre rustad.

– "Äntligen tillbaka!" känns det som. Det var väldigt tråkigt förra året när vi inte gick till slutspel. Det kändes som att vi inte tog steg framåt utan mer stod och stampade lite. Jag är väldigt glad att föreningen tar steg framåt igen, säger han och fortsätter:

– Det är det här man tränar för och i slutändan är det här matcherna man ska spela, det är det här vi brinner för. Det är befriande att känna att vi har ett tillräckligt bra lag för att spela om de stora platserna igen.

LÄS MER: Holgersson tippar alla kvartsfinaler

Framför sig har Vetlanda, som imponerade och sluta femma i elitserien, en kvartsfinalserie mot Villa Lidköping – tabelltvåan som tillhör guldfavoriterna den här säsongen. Men Philip Lennartsson ser bara möjligheterna.

– För det första är vi inte nöjda med att bara komma till kvartsfinal. Vi ser att vi har goda möjligheter och det är självklart vårt mål att ta oss vidare från serien, säger han.

Och så var det ju det där med fysiken. Med sina 187 centimeter och 85 kilo gillar Philip Lennartsson att använda kroppen. Det syns också i utvisningsligan. Efter Gripen Trollhättans Viktor Nordmark (120 minuter) och Kalix Jonathan Johansson (110 minuter) ligger han på delad tredjeplats med sina 90 minuter.

– Mestadels har det nog varit närkampsdueller som självklart är en av mina styrkor. 90 minuter är inte så mycket som back, men är man inblandad i många situationer så blir det naturligt att ha utvisningsminuter.

LÄS MER: Enkät: Bandypuls experter siar inför slutspelet

Vetlanda slutade på niondeplats i elitseriens fairplayliga med 495 utvisningsminuter. Det är 130 minuter mer än kvartsfinalmotståndaren Villa som blev trea. Om det säger något om närkampsspel och fysik? Kanske, kanske inte. Men enligt Philip Lennartsson är det bland annat med kraft som Vetlanda hoppas välta finalkandidaten.

– Jag räknar med att spelet överlag blir mer fysiskt i slutspelet. Vi har nytta av att spela mer fysiskt mot dem, de har väldigt skickliga bollspelare och det gäller att kunna störa dem i varje närkamp. Vi har tränat hårt hela säsongen och mot ett så bra lag som Villa gäller det att höja den fysiska ribban ännu mer.

Alla räknar med Villa till semifinal. Hur tänker ni?

– Det är viktigt för oss att göra våra bästa matcher för i år. Ju längre säsongen har gått, desto mer har vi utvecklats hela tiden och den känslan har vi med oss. Vi vet att vi fortfarande är under utveckling och det talar för oss mest.

Mer läsning