Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så slutar duellen mellan VSK och SAIK – lagdel för lagdel

/

Det är bäddat för ett riktigt tungviktsmöte i semifinalerna när VSK och SAIK möts i bäst av fem matcher.
Vilket lag vinner den duellen? Ska man tro vår jämförelse, lagdel för lagdel, blir det en knapp seger för Västerås.

Annons

SE TV-matchen mellan Västerås och Sandviken här

Målvakterna

Västerås: Andreas Bergwall

Sandviken: Martin Falk

Ingen målvakt är bättre än sitt försvar. Sandviken släppte i snitt in ungefär ett mål mer per match under grundserien, fyra i stället för tre, men har skärpt till defensiven i slutspelet. Bergwalls rutin och stabilitet övertrumfar dock Martin Falks snabba reflexer och vilja att gå ut och skära av vinklar. 41-åringen har fyra SM-guld och sex VM-guld och inger respekt som ingen annan målvakt.

Vinner duellen: VSK.

 

Halvorna

Västerås: Simon Folkesson, Oscar Gröhn.

Sandviken: Ted Haraldsson, Niklas Gälman.

Kraftfulle Simon Folkesson har en bra säsong bakom sig medan Oscar Gröhn har varit borta i tre månader efter att han blev knockad och ögonskadad i matchen mot just Sandviken efter jul. Jakob Bucht och Janne Rintala har vikarierat, och någon av dem lär få fortsätta med det tills Gröhn är 100 procent igen. I SAIK har både Haraldsson och Gälman lyft sig ordentligt i slutspelet, och blivit betydligt mer delaktiga i lagets anfallsspel vilket är en nyckel om Sandviken ska kunna slå ut VSK.

Vinner duellen: SAIK.

LÄS MER: Efter tre månaders frånvaro – Gröhn redo för comeback

Backarna

Västerås: Patrik Sjöström, Anders Bruun, Stefan Edberg.

Sandviken: Rasmus Forslund, Linus Pettersson, Joakim Bergman.

När SAIK vann senaste mötet lagen emellan saknades både Sjöström och Edberg i VSK:s backlinje. Patrik Sjöström är kanske hela elitseriens bäste skytt tillsammans med Joakim Hedqvist, Bruun är Bruun, och Edberg har spelförståelsen som sin starkaste gren. Linus Pettersson höjer sig i de stora matcherna, och håller ihop försvaret mellan rörlige Rasmus Forslund och Joakim Bergman – också han en allt farligare hörnskytt. Men SAIK släppte in 111 mål i serien, VSK bara 85, och tar därmed hem duellen.

Vinner duellen: VSK.

 

Mittfältarna

Västerås: Magnus Joneby, Mikael Olsson

SAIK: Daniel Mossberg, Dennis Henriksen, Linus Forslund

Joneby är härföraren, Micke Olsson kanske elitseriens mest underskattade spelare – det tyckte i alla fall övriga spelare i bandyenkäten inför säsongen. Sandviken har under säsongens gång gått från två till tre mittfältare för att täppa till defensiven bättre. Ingen i trion Mossberg, Henriksen och Forslund (där Daniel Bäck rullar som avbytare) är egentligen defensivt lagt, men farliga offensiva hot när de får komma med fart bakifrån.

Vinner duellen: SAIK.

LÄS MER: VSK-anfallaren om att möta SAIK: "Kommer bli häftigt"

Anfallare

Västerås: Tobias Holmberg, Ted Bergström (eller Jonas Nilsson), Simon Jansson.

Sandviken: Christoffer Edlund, Patrik Nilsson (eller Erik Pettersson).

Vilken anfallskraft det finns i båda lagen! Simon Jansson har anpassat sig väl till VSK:s spel och såväl Tobias Holmberg som Ted Bergström har starka säsonger bakom sig. Jonas Nilsson har också vaknat till ordentligt i slutspelet. Men när anfallarna på andra sidan heter Christoffer Edlund (elitseriens skyttekung), Erik Pettersson (utan blindtarm) och Patrik Nilsson (pånyttfödd efter en tung grundserie) går duellen till Sandviken.

Vinner duellen: SAIK.

LÄS MER: Lugnande besked från SAIK-anfallaren – redo för nästa holmgång

Bänken

Västerås: Jonas Nilsson, Jakob Bucht/Janne Rintala, Max Mårtensson, Emil Juhlén, Filip Mörkdahl (mv).

Sandviken: Erik Pettersson, Daniel Bäck, Hannes Edlund, Jesper Jansson, Abbe Bodin (mv).

Här ligger en av Västerås allra bästa egenskaper – bredden. SAIK går i princip runt på 13 spelare medan Västerås använder fler vilket ofta ger utdelning i slutet av matcherna. Går den här matchserien till fyra eller fem matcher kan det bli tungan på vågen.

Vinner duellen: VSK.

 

Tränarna

Västerås: Michael Carlsson, assisteras av Johan Ganebro

Sandviken: Anders Jakobsson, assisteras av Thony Lindquist

Jakobsson har längre tränarerfarenhet, och förvaltar en spelidé som finns inpräntat i varje SAIK-spelare sedan unga år. En duktig matchcoach och taktiker. Michael Carlsson har tvingats göra mer för att förändra det lag han kom till för två år sedan vilket gör att han tar hem en jämn duell på tränarbänken. Framför allt har han fått spelarna att lägga ner sin själ i det defensiva jobbet, vilket gett resultat i form av två raka SM-finaler och guldet senast. Förlängde nyligen sitt kontrakt med tre år.

Vinner duellen: VSK.

 

Totalt, VSK–SAIK: 4–3

Mer läsning