Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK ångar på mot seriesegern

/

Förlusten mot Bollnäs blev en vändpunkt. Sedan dess har SAIK radat upp fyra raka segrar – nu bombsäkra 9–2 mot Broberg.
Kinatrötta? Inte alls.
– Vi hade bara nytta av att vi fick vara iväg fyra dagar och ha roligt tillsammans, säger Daniel Mossberg.

Annons

Frågan på förhand var hur det skulle märkas på SAIK-spelarna att de flesta varit på blixtvisit i Kina – och resten spelat landskamper.

Svaret blev – inte ett dugg. Från kvarten spelad hade SAIK full kontroll, och Broberg, elitseriens bästa bortalag efter SAIK, var chanslöst.

Bakåt släppte man mest till hörnor. Framåt var det fartfyllt och många fina släpp, lyft och passningar i djupled, som flera gånger skar igenom Brobergsförsvaret. Det märktes inte ens att skyttekungen Patrik Nilsson saknades på grund av sjukdom. I hans frånvaro svarade Erik Pettersson för fyra av målen.

– Det var nog bara alla andra som trodde att det skulle spela nån roll. Och man behöver inte göra så stor sak av tidsomställningen, så är det varenda omgång om man spelar i Ryssland, säger Mossberg.

SAIK visade verkligen klass, och spelet nu är en stark kontrast till hur det såg ut för bara drygt två veckor sedan. Då förlorade SAIK hemma mot Bollnäs, kulmen på en formsvacka som inleddes före jul.

– Men då kände vi att det fick vara nog. Vi hade två möten på två dagar där vi samlades och snackade ihop oss om vad vi gjorde för fel, säger Erik Pettersson.

– Man behöver rensa luften ibland. Det gick lätt i början på serien och vi blev nog lite för bekväma, alla måste lägga ner 110 procents jobb, och det tappade vi ett tag, säger Daniel Mossberg.

Följden blev att försvarsspelet stramades upp. I stället för att jaga motståndarna högt upp har man försökt samla ihop sig lägre ner i banan, för att inte släppa in boll och spelare centralt, utan tvinga dem att angripa ute vid sargerna.

Det har resulterat i fyra raka segrar, och ett SAIK som nu ser redo ut för slutspel med fyra omgångar kvar att spela.

– Defensiven är en stor del av vårt spel, funkar inte den så är vi inte bra offensivt heller. Så enkelt är det, säger liberon Linus Pettersson.

Med tanke på hur lätt SAIK haft för Broberg den här säsongen, det blev 9–4 borta, också då efter ett landslagsuppehåll, ligger det nära tillhands att tro att SAIK återigen väljer Söderhamnslaget i en kvartsfinal om man får chansen.

– Kanske det. Nej, vi har inte pratat om det. Jag vet vad jag tycker, men det håller jag för mig själv, säger Linus Pettersson med ett leende.

– Det får vi se, vi ska se till att vinna serien först och främst så vi får se hur vi väljer sen, säger Daniel Mossberg.

Mer läsning